Iarnă în mijlocul lui octombrie. Probleme pe șosele

Data actualizării: Data publicării:

A venit iarna la mijlocul lui octombrie. Cinci judeţe din ţară au fost sub cod galben de ninsoare până luni dimineaţă, la ora 07.00. Atenţionarea a fost valabilă pentru zonele montane din Harghita, Covasna, Vrancea, Bacău și Neamț. Primii fulgi au căzut încă de ieri în Moldova, spre surprinderea şoferilor ca nu s-au pregătit cum trebuia de drum.

ACTUALIZARE. Precipitațiile au creat din nou probleme în special în zona Moldovei, unde a crescut şi riscul de inundaţii. Este cod portocaliu pe râul Tutova, în județul Vaslui, valabil până la ora 13:00.  

ACTUALIZARE: 9.000 de oameni din 19 localități din Neamț au rămas fără curent din cauza vremii rele. Echipele Eon acționează la această oră pentru remedierea problemei.

ACTUALIZARE. Vremea rea creează probleme şi la malul Mării Negre. Porturile maritim şi fluvial Constanţa au fost închise încă de duminică seară. Pe mare este furtună, cu valuri de până la şapte metri înălţime. Vântul suflă foarte puternic, cu rafale de aproximativ 70 de kilometri pe oră. De asemenea, activitatea a fost oprită şi în portul Midia.


Au apărut deja problemele pe şosele. Şoferii nu se aşteptau la zăpadă atât de curând, aşa că nu şi-au montat cauciucurile pentru iarnă la maşini. În Neamţ a fost până în această dimineaţă, la ora 7:00, cod galben de ninsori. Iar a Paşcani a nins timp de patru ore.

După mai multe ore de ploaie şi lapoviţă, în Paşcani a început să ningă.

„Nu ne-am aşteptat să ningă aşa de repede. Am zis că mai este de strâns, de recoltat varza. A nins mărunt. Acum, mai pe seară, a nins cu fulgi mai mari. Acum văd că a stat”, a spus un localnic.

Şoferii au fost şi ei luaţi prin surprindere. Mulţi nu au apucat să îşi schimbe anvelopele.

„E destul de surprinzător. Nu mă aşteptam să ningă şi nu ne-am pregătit de nici un fel”, a spus un șofer.

După o săptămână de ploaie, a început şi ninsoarea. Şi pe mine m-a luat şi cu răceală şi cu ninsoare. Deja o stradă la Moţca a fost închisă pentru 2-3 ore, eu mi am schimbat deja cauciucurile. E dezastrua adăugat un alt șofer.

Utilajul nostru este pregătit. Avem un stoc de 30 de tone de sare şi nisip. Avem pregătit un unimog cu sărăriţă, două rabe, două tractoare cu remorcă”, a precizat purtătorul de cuvânt al primăriei Pașcani, Cristian Menegon.

A nins şi în alte zone din ţără. În Câmpulung, Vatra Dornei şi Târgu Neamţ grădinile şi curţile oamenilor au fost acoperite de zăpadă, iar în Munţii Ceahlău mai multe trasee au fost închise. La peste 1.600 de metri, stratul de zăpadă depăşeşte deja un metru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri