Oraşul unde impozitele au crescut şi cu 500%

Data actualizării: Data publicării:
160817_ilustratie_bani_11_INQUAM_Octav_Ganea

Impozite majorate pentru mai bine de 1.000 de clujeni care locuiesc în clădirile istorice din centrul oraşului. De la 1 ianuarie vor achita un impozit de cinci ori mai mare, pentru că nu au început demersurile de reabilitare a clădirilor în care locuiesc, deşi au fost somaţi în ultimele 15 luni să se apuce de reparaţii.

Anunţurile cu "Atenţie, cade tencuiala!" ori "Atenţie, cad ţigle! Nu parcaţi!" au devenit ceva obişnuit în centrul oraşului Cluj-Napoca. Lipite pe clădirile cu faţade deteriorate, acestea ţin parcă locul unui nou strat de tencuială. Aşa că în septembrie 2015, proprietarii au fost anunţaţi că au şase luni la dispozitie să înceapă reabilitarea. Mulţi dintre ei au ignorat anunţul, spun autorităţile locale.

Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca: „Circa 1.000 de proprietari care nu au făcut niciun fel de demers intră în etapa de supra-impozitare care va intra din anul 2017 şi aceste persoane, circa 1.000, vor avea de plătit de cinci ori mai mult impozit.”

Ana Fodor locuieşte din 1964 într-o clădire care nu a fost reabilitată niciodată. Aşa că, de la anul, taxele ei se vor ridica la aproape 450 de lei, faţă de 89 de lei la începutul acestui an.

Ana Fodor, proprietar: „Dacă ne-ar da de cinci ori mai multă pensie. Cam greu. Din 1964 de când stau aici nu a fost făcută niciodată, nimic.”

Clujenii critică starea proastă a clădirilor din zona istorică.

-”Majoritatea sunt neglijate de către proprietari. Eu o văd ca pe o măsură bună.”

-”Ceva trebuie făcut, nu ştiu că noi tot cerem să ne dea, să ne facă statul, dar dacă ar fi posibil să găsească ceva fonduri.”

În ultimul an la Cluj-Napoca au fost reabilitate doar zece clădirile din centrul istoric.

Sursă: Digi24

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri