Paradoxul calității aerului: cât de poluat este Brașovul

Data actualizării: Data publicării:
racadau brasov

Braşovenii din cartierul Răcădau cred că respiră cel mai curat aer din România, potrivit unui studiu realizat de un site de imobiliare. În statisticile oficiale, însă, Braşovul este unul dintre cele mai poluate oraşe din Romania. Iar specialiştii atrag atenţia că dacă o locuință se afla lângă o zonă verde, asta nu înseamană nepărat și că aerul este de o calitate mai bună.

Cartierul Răcădău este situat între dealul Piscul Vechii şi muntele Tâmpa. Este cel mai bine poziţionat cartier din Braşov şi una dintre cele mai căutate zone de locuit.

Dacă-i întrebi, oamenii din Răcădău sunt convinşi că respiră cel mai curat aer din ţară. Sunt de părere că pădurea din imediata vecinătate acţionează ca o barieră în calea poluării.

- Cel mai curat aer şi nu numai aerul cât şi străzile şi curăţenia pietonală, nu avem câini, lumea e civilizată.

Pe locul doi în clasamentul cartierelor cu cea mai bună calitate a aerului se află tot un cartier din Braşov: Noua.

- Sunt mulţumită de unde stau. Sta de mult aici. Nici nu aş pleca din cartier.

Paradoxal, Braşovul este unul dintre cele mai poluate oraşe din România, alături de Bucureşti şi Iaşi.

„Cred că intervine şi această autosugestie că am venit într-un spaţiu verde şi aerul este curat şi autorităţile care sunt specializate în lucrurile aste îi lasă pe oameni să trăiască cu această iluzie. Noi le atragem mereu atenţia că spaţiul verde nu înseamnă că este mai curat decât bulevardul”, spune Dan Trifu, reprezentant ONG.

Cartierul Valea Aurie din Sibiu este pe locul trei, urmat de cartierul Grigorescu din Cluj-Napoca. La polul opus se situează Ploieştiul, cu zona Mihai Bravu. Locuitorii de aici nu sunt deloc mulţumiţi de calitatea aerului pe care îl respiră.

- Da, se simte la respiraţie. În special, cum merg eu cu bicicleta, la un moment dat simţi că te sufoci şi nu mai poţi să respiri şi eşti nevoit să tragi puţin pe dreapta.

Nu toţi văd lucrurile aşa, chiar dacă în imediata vecinătate a cartierului se află o rafinărie.

- Este ok, din punctul meu de vedere este foarte ok. Nu se simte nicio diferenţă a aerului faţă de alte zone ale oraşului.

Penultima poziţie din top este ocupată de oraşul Târgu Mureş cu cartierul Mureşeni, urmat îndeaproape de Slatina cu zona Gării. Bucureştenii din zona Unirii au votat cartierul lor pe locul al patrulea de la coada clasamentului.

- Asta este. În asta trăiesc de 70 de ani, m-am obişnuit altceva neavând. De aceea am ieşit din casă să iau aer dar nu am ales locul cel mai potrivit, trebuia să mă duc în pădure.

- Este destul de poluat, este foarte multă mizerie, din cauza asta.

La studiul organizat de siteul storia.ro au luat parte aproximativ 200.000 de români, fiecare fiind invitat să îşi spună părerea despre calitatea aerului din cartierul în care locuieşte.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri