Părinții ar putea avea zile libere în cazul în care școlile se închid din situații neprevăzute

Data publicării:
170911_scoala_elevi_AN_SCOLAR_19_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Părinţii ar putea sta acasă împreună cu cei mici dacă şcolile sau grădiniţele se închid din situaţii neprevăzute, cum sunt cele provocate de vreme. E o propunere de lege depusă recent în Parlament. Iniţiatorii propun ca ziua petrecută în familie să fie plătită de angajator, fie el de stat sau privat. Propunerea este privită cu mari rezerve de mediul de afaceri.

Proiectul depus la începutul lunii prevede că un părinte poate sta acasă cu copilul mai mic de 12 ani dacă şcoala sau grădiniţa este închisă.

„Legea se va aplica unui singur părinte prin declaraţie pe proprie răspundere. În cazul în care se constată că ambii părinţi au depus cerere de zi liberă la angajator, aceştia vor fi decăzuţi din dreptul de a beneficia de această lege pentru că nu vrem să ducă la abuzuri. Se va aplica atât celor din mediul privat, cât şi celor din mediul public”, spune Marian Cucşa, deputat ALDE.

Dacă vrei să ai un angajat liniştit şi apt 100% pentru muncă, atunci trebuie să îl înţelegi pe angajat şi atunci când are probleme. De pomana vine la serviciu dacă ştie că şi-a lăsat copilul singur acasă şi nu e în siguranţă şi Doamne fereşte se poate întâmpla ceva, gândiţi-vă că acel angajat ori stă tot timpul pe telefon ori îi este gândul mai mult acasă şi eficienţa la serviciu o să fie de 10%”, afirmă Gabriel Boboc, deputat PSD.

Părinţii sunt încântaţi de un astfel de proiect, deoarece sunt puşi uneori în faţa unor situaţii dificile.

Iată ce părere au părinții:

„Este într-adevăr dificil să găseşti o soluţie ca să îţi laşi copilul acasă cât tu eşti la muncă. Au fost zile anul trecut, iarna trecută, când au fost şapte zile consecutive sau mai multe când au fost închise şcolile şi a fost greu să găsim pe cineva, un bunic, o rudă apropiată, un after school, e complicat.”

„Mulţi părinţi în acest caz nu au cu cine să-şi lase copiii şi atunci au o problemă”.

„Toţi ne dorim ca în situaţii neprevăzute să nu fim nevoiţi să apelăm în ultim moment la bunici, să găsim pe cineva în dimineaţa respectivă sau în seara când suntem anunţaţi în ultimul moment”.

„Da, este o problemă reală, întrucât copiii nu avem cu cine să-i lăsăm.”

Când vine vorba de zile libere, cei din mediul de afaceri întreabă cine va plăti costurile.

Şi angajatorul are obligaţii şi nevoie de oamenii cu care lucrează şi pe care îi plăteşte. Cred că dacă se doreşte o iniţiativă în acest sens şi este o măsură socială, atunci statul trebuie să îşi asume această măsură socială şi să plătească el ziua respectivă”, spune Dragoş Anastasiu, Coaliţia pentru Dezvoltarea României.

Conform proiectului, în cazul cuplurilor despărţite, părintele care are tutela va putea beneficia de ziua liberă.

FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri