Patria olarilor, înconjurată de gunoaie

Data publicării:
corund

Dispută într-o stațiune din Harghita după ce autoritățile au decis construirea unei stații de deșeuri. Localnicii sunt nemulțumiți, sunt convinși că prezența mașinilor de gunoi îi va îndepărta pe turiștii atrași în zonă de tradiții, comuna Corund fiind renumită pentru meşterii olari. Disputa va fi tranșată de judecători.

Fabian Marton este unul din meşterii olari din Corund. E sigur că staţia de gunoi din comună i-ar distruge afacerea.

Fabian Marton, olar: „Din asta trăieşte comuna, vindem ce producem. Facem ceramică şi cei mai mulţi din asta trăiesc în comună."

Fabian Annamaria, soţia lui Marton: „Mă gândesc nu doar că aici ni se schimbă viaţa, ci în mod cert va trebui să ne mutăm. Deci noi nu vom mai locui aici."

Comuna Corund este la 29 de kilometri de Odorheiu Secuiesc. Terenul de peste şapte mii de metri pătraţi, pe care se află staţia de sortare a gunoaielor, a fost închiriat de Primărie, în 2011, Consiliului Judeţean. Activitatea a început aici de-abia anul trecut.

Nici şase metri nu sunt de la albia pârâului Corund, până la zona în care a fost construită platforma viitoarei staţii de sortare a deşeurilor. La fel de mică este distanţa care separă această platformă de alte cinci gospodării din localitatea Corund"

Olah Zoltan, localnic:”Oricum izolează, tot iese mirosul ăla."

Pal Zoltan, membru Consiliul Local Corund: "Timp de 25 de ani, aceste tiruri pline cu gunoaie, să intre şi să iasă zilnic atâtea camioane, între casele de locuit ... deci numai să ajungi aici deja trebuie să treci prin jumătate de sat."

Lucrările au fost oprite după ce localnicii au atacat proiectul în instanţă, pentru că nu au fost consultaţi. Domokos Laszlo, director Protecţia Mediului Harghita: „Procedura a fost respectată, s-a făcut toată consultarea publică, anunţuri în ziar s-au dat, la Consiliul Local a fost afişată consultarea publică, avem procesele verbale de consultare a publicului.”

Ambrus Sandor, fost membru CJ Harghita: „Eu ştiam că consultările au fost efectuate. Din documente.”

Consiliul Judeţean Harghita a investit aproape două milioane de lei în instalarea ţevilor, cablurilor şi stâlpilor staţiei şi în betonarea platformei.

Zoia Laszlo, manager de proiect în cadrul CJ Harghita: „La Corund se face numai o transbordare a deşeurilor, deci nicio zi nu staționează deșeurile la Corund. Dacă trebuie să ne mutăm, se pierde în jur de 2 milioane de lei, care va fi o investiție nepusă în operare, deci o piedere, dar varianta b deja este pregătită.”

Primarul spune că a mutat staţia la peste doi kilometri de casele oamenilor.

-În 2011 a fost o greşeală?

Katona Mihaly, primar Corund: "Bineînţeles, dar nu intenţionat. Acolo putem să construim o piaţă sau ceva, pentru o altă destinaţie sau remiză de pompieri.”

Corund este una din cele mai căutate comunităţi de meşteşugari din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri