Patriarhul Daniel: Regele Mihai rămâne un simbol al suferinţei şi al speranţei poporului român

Data actualizării: Data publicării:
patrtiarhul daniel slujba rege

Regele Mihai rămâne permanent un simbol al suferinţei şi al speranţei poporului român, a afirmat sâmbătă patriarhul Daniel, la slujba de înmormântare a fostului suveran, oficiată în Catedrala Patriarhală, împreună cu opt mitropoliţi.

„În aceste momente de întristare, dar şi de respect, de ultim omagiu aduse Regelui Mihai I al României, ne rugăm lui Dumnezeu să aşeze sufletul lui în lumina, pacea şi iubirea Prea Sfintei Treimi, să întărească sufleteşte, să consoleze îndoliata Familie Regală a României şi să binecuvânteze pe toţi cei ce în aceste zile de doliu arată respect şi cinstire memoriei Regelui Mihai, care rămâne permanent un simbol al suferinţei şi al speranţei poporului român. Veşnica lui pomenire din neam în neam! Amin!”, a spus patriarhul.

Întâistătătorul BOR a amintit că Regele Mihai a fost prezent în Catedrala Patriarhală de foarte multe ori la „vârstele copilăriei, adolescenţei şi maturităţii”.

„Regele Mihai a venit de multe ori în această biserică ocrotită de Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena, construită de Principele domnitor al Ţării Româneşti Constantin Şerban Basarab între anii 1656 - 1658, devenită apoi Catedrală Mitropolitană în 1668, iar mai târziu Catedrală Patriarhală în 1925. În această Catedrală, Majestatea Sa a primit binecuvântarea ca rege minor în vârstă de 6 ani de la Mitropolitul Primat Miron Cristea al României, iar în anul 1940 a fost uns Rege al României de către patriarhul Nicodim”, a spus patriarhul.

Potrivit acestuia, „după căderea regimului comunist, în anii 1997, 2000, 2001 şi 2006”, Regele Mihai a fost primit la Patriarhie „cu mult respect şi admiraţie de către cler şi popor”.

Patriarhul a subliniat că Regele Mihai a fost toată viaţa sa un om profund credincios.

„Regele Mihai al României a fost toată viaţa sa un om profund credincios. Credinţa sa nu era una formală, ci una existenţială şi practică. Regele l-a simţit pe Dumnezeu prezent şi lucrător în viaţa sa mai ales în momentele grele ale vieţii sale. Credinţa în Dumnezeu era pentru el lumină şi ajutor pentru viaţă. (...) Credinţa şi rugăciunea Regelui Mihai l-au ajutat mult să fie statornic în iubirea faţă de popor şi de patrie, să respingă atât dictatura nazistă, cât şi dictatura comunistă, să rabde exilul impus lui de regimul comunist, să fie mereu curajos şi demn, harnic şi modest, răbdător şi iertător, virtuţi pentru care a fost preţuit atât de Casele Regale ale Europei, cât şi de oameni simpli”, a mai spus patriarhul Daniel.

Surse: Digi24, Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri