Pelerinaj la icoana care-a plâns în ziua moţiunii

Data actualizării: Data publicării:
icoana

Minune sau nu, la biserica Târgului, din Târgovişte, o icoană pictată pe placaj lăcrimează de câteva zile. Unii zic că-i semn rău, alţii că-i de bine. Locul e acum o mică Mecca. Credincioşi vechi şi noi, depotrivă, se înghesuie, zi lumină, să o atingă, să o pupe şi să-i ceară ajutor de sănătate şi belşug.

„Icoana este de placaj. Dar Dumnezeu lucrează în lucrurile mărunte, în lucrurile mici, acolo unde e sărăcie,” spune Ion Popa, preot paroh.

Pictată de-un anonim prin anii '70, Sfânta Parascheva de pe placaj plânge mir, la ore diverse. Ieri, în zi de moţiune, a plâns iar. Prima oară, după amiaza, zice preotul paroh. A plâns şi la fix. Alaltăieri, la 22.

Dovada e-n clipuri virale pe Facebook şi Whatsapp.

Icoana a început să plângă luni, la orele 14 şi 30. De aici, din ochişori. Uitaţi că se văd... Staţi un pic. Uitaţi urme de mir. Vedeţi? O să luaţi imaginile cu plânsul de pe mijloacele acestea de comunicare. De pe Facebook. Ultima oară a lăcrimat aseară, pe la orele 19 şi 30. A mai lăcrimat marţi la orele 22,” adaugă Ion Popa, preot paroh.

Lacrimile icoanei au umplut vechea bisericuţă de oameni cu tot felul de necazuri, boli şi tristeţi.

Ionela e din oraş. Are 37 de ani, dar şi-a găsit serviciu tocmai la Bucureşti. A venit să scrie un acatist, să pupe icoana şi să o roage ceva, legat de job.

"Lucrez în Sănătate, fac naveta, mă scol în fiecare dimineaţă la ora 3 şi jumătate, ajung seara la 9 şi jumătate acasă. Da, să-mi ajute să-mi găsesc un job mai bun, un servici mai bun,” spune Ionela.

Preotul paroh e mulţumit. Icoana i-a luminat biserica, enoriaşii sunt fericiţi şi se opresc şi la cutia milei.

Vin oameni de la Arad, de la Galaţi, de la Giurgiu, de la Slatina. O explicaţie ştiinţifică nu poate exista, cum lăcrimează un sfânt pe o icoană de placaj,” precizează Ion Popa, preotul paroh al bisericii.

Dincolo de prag şi de gardul din fier forjat, răsună muzica-n terase. Fiecare român îşi ia liniştea de unde poate. Oraşul este mic. Toţi au auzit de icoana înlăcrimată. Dar nu toţi cred însă în lacrimi.

„Nu îmi spuneţi mie de drăcii d-astea! Da, absolut! Nu, este multă escrocherie,” este de părere un localnic.

Dacă lacrimile sunt miracol sau ba, niciun oficial bisericesc nu s-a pronunţat, încă. Un lucru este cert: peste puţină vreme, constructorii însărcinaţi cu restaurarea bisericii vor începe treaba. Lăcaşul va fi închis pentru public, iar Sfânta Parascheva de pe placaj va plânge departe de oameni plânşi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri