Pericolele de la locurile de joacă

Data publicării:
loc de joaca

Locurile de joacă se transformă în pericol e pentru copii. La Constanţa un copil de patru ani a căzut printre scândurile unui tobogan. Iar la Braşov un leagăn s-a rupt cu un copil de 13 ani în el. În Bucureşti, numai în sectorul 2, autorităţile au descoperit locuri de joacă ce ar trebui închise la şapte grădiniţe.

„Copilul a urcat pe aceste scări vechi şi ruginite şi voia să se joace pe tobogan. Când a ajuns aici, a alunecat şi a căzut între aceste scânduri de lemn, care şi acum se mișcă și reprezintă un pericol pentru cei mici”, relatează Yvette Mîrza, reporter Digi24

Din fericire, copilul s-a ales doar cu nişte vânătăi. Toboganele sunt rupte şi ruginite, iar din scări lipsesc scânduri. Comisarii de la OPC au închis locul şi au interzis accesul în zonă.

Şi în București, acuma şi în Constanţa, oraşe mari cu bugete mari nu dau doi bani pe viaţa celor mici.

Am fost de curând în parcul Tăbăcăriei şi am rămas cu un gust amar, toboganele din metal nu mi se pare ok, chiar s-a lovit la cot.

Inspectorii de la Protecţia Consumatorului au mai vrut să verifice locurile de joacă periculoase, dar susţin că au fost împiedicaţi de cei de la Primărie. Pentru asta, ar putea amenda instituţia cu 30.000 de lei, iar pentru neregulile din Parcul Tăbăcăriei cu până la 20.000 de lei.

„Pentru noi, măsura complementară a recomandării închiderii acestui loc de joacă până la remedierea deficienţelor e cea mai importantă. Sperăm ca primarul în funcţie să nu-şi asume mai multe accidente decât are deja petrecute”, spune Horia Constantinescu, director adjunct CJPC.

Într-o altă parc, la Braşov, un leagăn s-a rupt şi un copil de 13 ani a fost rănit.

S-a lovit la picior, am chemat salvarea, a venit şi din partea poliţiei, două persoane. Lagarul care ţinea lanțul probabil s-a rupt. Copilul a ajuns la urgenţa unde i s-a facut radiografie, nu are fractura este doar leziune”, spune Radu Lăzăroiu, tatăl copilului.

Primăria spune că se fac periodic controale la locurile de joacă.

Toate locurile de joacă sunt verificate cel puțin o dată pe lună de firma cu care avem contract, iar în parcurile mari, chiar o dată pe săptămână, înainte de weekend, ca sa ne asiguram că nu există riscuri de accidente”, afirmă Sorin Toarcea, purtător de cuvânt primăria Braşov.

În Bucureşti, autorităţile au găsit nereguli la 7 grăniţe din sectorul 2.

Vă spun că pune integritatea fizică a copiilor în pericol. Locuri de joacă total, total neadecvate, care n-ar mai trebui să existe”, spune Silviu Feroiu,  consilier local al Sectorului 2.

Reprezentanţii grădiniţelor au refuzat să comenteze situaţia. Unii însă au luat măsuri. Au agăţat un afiş cu mesajul defect, pe aparatele stricate.

„Nu-şi are rostul un astfel de afiş, dacă nu este însoţit de grija celui care are grijă de aceşti copii. Acest loc de joacă ar trebui să fie închis”, afirmă Dan Popescu, viceprimarul sectorului 2 .

Cazurile descoperite vor fi discutate în următoarea şedinţă a consiliului local pentru a se stabili măsuri concrete.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri