Pompieri întârziați în misiuni din cauza străzilor înguste

Data actualizării: Data publicării:
pompieri

În fiecare zi, cel puţin două intervenţii ale pompierilor sunt întârziate din cauza străzilor înguste. Autospecialele nu pot înainta fie din cauza gabaritului prea mare, fie din cauza maşinilor parcate aiurea. S-a întâmplat şi la intervenţia de incendiul izbucnit la azilul de bătrâni Sole: pompierii şi-au făcut loc cu greu pentru a ajunge în zona unde erau flăcările.

Această stradă o lăţime de 4 metri, o lăţime care nu permite accesul unor maşini mai mari. Autospecialele pompierilor cu siguranţă nu vor trece niciodată pe aici. Dacă ne uităm la profilul balcoanelor vedem că ele sunt cu mult în exterior”, relatează Cristian Popa, jurnalist Digi24.

Sunt aprobate locuințe, blocuri cu 4 sau 5 etaje sau 10-11 etaje pe niște străzi care nu permit un asemenea trafic. Ajungem în situația străzilor Păcală și Tândală în care sunt străzi de 3 metri au blocuri cu 5 sau 6 etaje, un dezastru.

La ultimul incendiu major din Capitală, când a ars un azil de bătrâni din sectorul 3, pompierii au pierdut minute bune din cauza străduţelor înghesuite. În zonă nu erau hidranţi, aşa că au alimentat autospecialele direct din Dâmboviţa.

„De multe ori, pe parcursul unei zile, întâlnim situaţii în care autospecialele de pompieri nu pot înainta spre locul unde se manifestă incendiul fie din cauza modului de proiectare a străzilor foarte înguste sau din cauza autoturismelor staţionate care îngustează strada”, afirmă Daniel Vasile, ISU.

Experții au şi explicația pentru care apar astfel de cartiere sufocate.

„Avem ansambluri care se dezvoltă, de 10 mii de locuinţe, adică zeci de blocuri care se dezvoltă prin autorizare directă. Adică, investitorii se duc la primărie, iau autorizaţie pentru fiecare bloc în parte şi dezvoltă cum dezvoltă tramele stradale, cum vor ei, utilităţile cum le vor ei şi astfel se ajunge la acest dezastru în care maşinile circulă pe sub balcoanele oamenilor şi nu există posibilităţi de intervenţie rapidă ale tuturor serviciilor”, afirmă Dan Trifu, președinte al unui ONG.

Pompierii spun că dacă strada nu le permite accesul cu autospeciala de intervenţie pierd minute preţioase înnodând furtunele ca să se apropie de incendiu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri