Plajă pentru persoane cu dizabilități, la Constanța

Data actualizării: Data publicării:
scaun rulant plaja shutterstock_412297546

Şansă pentru persoanele cu dizabilităţi să se bucure de mare şi de soare. Un psihoterapeut va amenaja la Constanţa o plajă cu rampe de acces, şezlonguri şi o scenă pentru spectacole. Iar copiii cu nevoi speciale vor putea să intre şi în apă, cu ajutorul unor scaune aparte.

Maria are 15 ani, suferă de parapareză spastică şi retard mintal grav. La fel ca noi toţi, însă, adoră marea, doar că ajunge foarte greu pe plajă.

Este o iubitoare de apă şi pot să spun că şi înoată singură, e un copil extraordinar în ciuda problemelor pe care le are”, spune Crina Văcaru, mama Mariei.

Acum a fost nevoie de ajutorul mamei şi al psihoterapeutului să ajungă pe plajă.

De anul viitor însă vor dispărea chinurile persoanelor cu dizabilităţi care vor să vadă marea de aproape. Scaunul cu rotile nu se va mai afunda în nisip pentru că vor avea un drum special de acces la Constanţa.

Rampa de acces va avea 200 de metri lungime și 1,65 metri lățime. Va fi construită dintr-un material special care se va mula pe nisip”, relatează Yvette Mîrza, reporter Digi24.

Plaja de la faleza nord Constanţa se va întinde pe mai mult de 2.000 de metri pătraţi şi va avea două zone de șezlonguri şi două pentru întins cearceafuri. Amenajarea costă 100.000 de euro, bani adunaţi din donaţii. Săptămâna aceasta a venit deja prima sponsorizare: 6.500 de euro.

Ne propunem ca toate lucrurile pe care le oferim aici pe plajă să fie gratuite”, spune Adrian Gemănaru, psihoterapeut, iniţiatorul proiectului.

Psihoterapeutul Adrian Gemănaru a avut ideea plajei pentru persoanele cu dizabilităţi după ce a văzut o zonă asemănătoare în Statele Unite. Şi-a spus că trebuie să facă asta în România, unde statistica spune că cinci procente din populatie are un handicap.

Va fi un parc terapeutic. Va fi o zonă de olărit, o alee senzorială, terapie prin muzică, vom avea chiar şi locuri de joacă organizate pentru copii, seara vom realiza evenimente pentru ei”, spune Adrian Gemănaru.

Zeci de voluntari se vor ocupa de copii, de dimineaţa până seara, pe plaja specială care va fi inaugurată pe 15 mai.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri