Prima Casă, deschisă încă 5 ani

Data publicării:
blocuri case cartier rezidential bucuresti cer sursa foto digi24

Românii se împrumută tot mai mult pentru a-şi cumpăra o locuinţă. În ultimul an au luat credite de peste 10 miliarde de lei, în creştere cu 20% faţă de 2015. Creditele prin programul Prima Casă reprezintă jumătate din suma totală. 

Cererile pentru credite Prima Casă s-au dublat în 2016 faţă de 2015. Au crescut şi creditele ipotecare standard, chiar dacă avansul a fost majorat 15% la 20-30% după intrarea în vigoare a Legii dării în plată.

Antoanela Comşa, reprezentantul unui dezvoltator imobiliar: „Programul Prima Casă este un ajutor pentru cei care nu au un avans, de fapt asta face şi diferenţa. Există şi credite ipotecare unde dobânda e la fel ca la Prima Casă.”

Astfel, din octombrie 2015 până în noiembrie anul acesta, românii s-au împrumutat la bănci cu 10 miliarde de lei pentru a-şi cumpăra sau construi locuinţe. Peste 5 miliarde de lei reprezintă creditele Prima Casă.

Programul va continua, dar cu modificări. Garanţia statului rămâne de 50% doar pentru locuinţele mai noi de cinci ani. Va scădea la 40% în cazul celor mai vechi.

Dragoş Nichifor, broker de credite: „40% cred că e procentul în care se maximează utilizarea garanţiei de stat, fără ca băncile să renunţe.”

Adrian Pandelescu, broker de credite: „Această măsură e făcută în sensul de a stimula economia, pentru apartamentele noi. Piaţa tranzacţionării apartamentelor vechi vor cumva să o încetinească.”

Laura Culiţă, reporter Digi24: „Dacă planul pentru Prima Casă va rămâne neschimbat, atunci dezvoltatorii imobiliari vor fi şi mai încurajaţi să construiască astfel de locuinţe: la periferia oraşului şi cu preţuri de până la 60.000 de euro, cât este plafonul pentru un credit cu garanţie guvernamentală.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri