Proiect. Pedepse mai dure pentru cei care își bat partenerele

Data actualizării: Data publicării:
violenta femei

Mii de femei din România cad victime anual violenţei domestice, dar şi unor legi care-i lasă pe agresori liberi în continuare. Situaţia s-ar putea schimba în curând. Potrivit unui nou proiect legislativ, procurorii vor putea trimite mai ușor în judecată agresorii și dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă pedepse de până la șapte ani de închisoare. 

Dădea doar la cap. Deci nimic care să lase vânătăi. Tras puternic de cap, iar ultima bătaie care a fost cea mai cruntă: efectiv m-a luat de păr - el e mai înalt mai solid - eu eram mai slabă la vremea respectivă şi m-a trântit de pământ de trei ori. M-a îmbrâncit de perete, m-a lovit, şi a dat sângele. Având şi o geacă albă pe mine, eram plină de sânge şi nu-mi dădeam seama de unde şi eram toată julită pe mâini, pe faţă”, și-a amintit o femeie, victimă a violenței domestice.

Femeia a fost bătută cumplit de mai multe ori de fostul soţ, după ce relaţia lor s-a destrămat din cauza unor probleme financiare. A reuşit să fugă de acasă împreună cu fiicele sale. Au trecut patru ani de atunci, dar agresorul continuă să fie un pericol pentru ea.

Liber, munceşte, nu are nicio treabă, mă ameninţă în continuare”, a spus femeia.

Femeia spune că făcut nenumărate plângeri penale împotriva lui, dar toate dosarele penale au fost clasate. Medicii i-au acordat doar patru zile de îngrijiri medicale, aşa că faptele agresorului nu au fost considerate grave de procurori.

Pe bătaia cea mai cruntă posibilă IML -ul nu mi-a dat nicio zi. Practic nu mi-a dat nicio zi cu toate că am stat cu guler cervical, nici măcar o zi, motiv pentru care nici poliţia nu face nimic, în momentul în care vede că nu ai nicio zi sau ai 4-5 zile”, a explicat femeia.

În aceeași situație sunt mii de femei. În ultimii patru ani au crescut cu o treime plângerile depuse la poliţie. Doar 5% ajung însă în instanţă, iar numărul condamnaţilor este şi mai mic.

Nu de puţine ori, medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe au observat pacienţi cu urme de loviri şi alte violenţe pe corp, care nu sunt cauzate în urma unui accident şi au anunţat poliţia. Doar că autoritățile nu au putut să facă nimic în aceste cazuri, mai ales acolo unde victima a refuzat să depună plângere penală şi numărul de zile de îngrijiri medicale acordate victimelor nu a depăşit 90 de zile.

Asociaţia Necuvinte, care luptă împotriva violenţei domestice, vrea înăsprirea legislaţiei și a cerut ca dosarul penal să se deschidă la 30 de zile îngrijiri medicale şi nu la 90 cum este acum. Aşa statul se va putea sesiza si din oficiu, chiar dacă de frică victimele îşi retrag plângerea.

Noi am avut cel mai grav caz al nostru. 45 de zile de îngrijiri medicale. Vorbim de traume multiple şi de pierderea sarcinii, pentru că a fost bătută cu picioarele în burtică. Şi nu a fost faptă gravă, pentru că s-a încadrat conform actualului Cod Penal la categoria loviri şi alte violenţe, nu la vătămare corporală. În mare parte parchetul dă neînceperea urmăririi penale fără ca tu să îţi retragi plângerea şi mii de dosare mor, pur si simplu sunt clasate”, a spus Simona Voicescu, președinta Asociației Necuvinte.

Potrivit noilor propuneri legislative, agresorii pot ajunge după gratii chiar şi pentru şapte ani. 

România a fost condamnată la CEDO săptămâna trecută pentru că a eșuat în a proteja o victimă de agresorul ei. În hotărâre, Curtea a notat că autoritățile chiar au acuzat victima că a provocat agresorul, nu au emis ordinele de protecție solicitate de ea și i-au refuzat cererea pentru un avocat din oficiu.  Judecătorii CEDO au criticat România pentru că nu a implementat legislația în domeniu și pentru că nu au luat în serios dimensiunea fenomenului violenței domestice în România. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri