Proiect. Refuzi un loc de muncă, pierzi venitul minim

Data publicării:
160817_ilustratie_bani_11_INQUAM_Octav_Ganea

Un deputat PNL a depus un proiect de lege în Parlament potrivit căruia dacă refuzi un loc de muncă, rămâi fără venitul minim garantat. Liberalul spune că doar aşa pot fi descurajaţi românii care trăiesc pe banii statului, fără să muncească. Luna trecută, aproape 245.000 de oameni primeau acest ajutor social. Statul a dat în total aproape 70 de milioane de lei.

Aproape 180 de familii trăiesc din venitul minim garantat în comuna gălăţeană Frumuşiţa. Asta înseamnă 350 de oameni care depind de ajutorul de la stat.

„Pe cât suntem necăjiţi cu 142 de lei pe lună, ce facem? Dacă mănânci două pâini pe zi şi aduni, nu-ţi ajunge”, a spus un gălățean din Frumușița.

Suntem mulţi trecuţi de vârstă care nu ne angajează. Eu, unul, sunt bolnav, nu-s în stare de nimic”, a adăugat un alt beneficiar al venitului minim garantat. 

Aproape 90% dintre cei care se califică pentru obţinerea venitului minim garantat în Frumuşiţa sunt persoane apte de muncă. Cei de la Primărie sunt revoltaţi.

Nu este posibil ca la această lege să beneficieze persoane care au 25, 30, 35, 40 de ani când ar putea merge la un serviciu, să se ducă să-şi întreţină familia cu un salariu minim pe economie”, a spus viceprimarul comunei Frumușița, Stoica Paraschiv.

Liberalul Florin Roman se gândeşte că pate pune punct acestui fenomen. A depus un proiect de lege în Parlament prin care vrea ca românii care beneficiază de venitul minim garantat de la stat să rămână fără aceşti bani dacă refuză să muncească.

În prezent, legea prevede că aceştia pot refuza trei locuri de muncă şi doar în această situaţie pot pierde venitul minim garantat. Proiectul de lege pe care îl propun este, spun eu, unul foarte corect, în sensul că la refuzul unui singur loc de muncă nu mai beneficiezi de acest venit. Legea i-a obişnuit, legea trebuie să îi dezobişnuiască. Trebuie să punem capăt puturoşeniei”, a spus deputatul PNL.

Locuri de muncă se găsesc, numai să vrei să munceşti spun specialiştii în resurse umane.

„Având în vedere că ne adresăm oamenilor din sate, din comune, din mediul rural, lucrul în agricultură este foarte bun pentru ei. Sunt companii care îi pot angaja pe o perioadă mai lungă, cum sunt asociaţiile, companiile care investesc în agricultură sau micii producătorii. Pe de altă parte, cei din mediul rural, pot fi pe piaţa forţei de muncă pe domenii cum sunt cel al textilelor, al producţiei”, a explicat consultantul în carieră, Gabriel Chicioreanu.

În aprilie au fost înregistraţi aproape 245.000 de români care beneficiază de venitul minim garantat, pentru care statul a plătit aproape 70 de milioane de lei. Potrivit cifrelor, aproape 25.000 de persoane iau acest ajutor de zece ani, iar anual pentru toate ajutoarele sociale sunt necesare 10 miliarde de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri