Protest pentru salarii mai mari, la Ministerul de Interne

Data actualizării: Data publicării:
170316_PROTEST_POLITISTI_02INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea_

Agenţii de poliţie protestează, joi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne. Ei cer majorarea salarilor, eliminarea diferenţelor mari de salarizare dintre agenţi şi ofiţeri, plata sporurilor la nivelul salariului minim brut de 1.450 de lei, şi nu la cel de din 2009, precum şi modificarea unor prevederi privind programul de lucru şi repausul săptămânal al poliţiştilor.

Actualizare: Sunt circa o mie de polițiști în fața Ministerului Afacerilor Interne. Printre scandările lor s-a auzit și „Hoții! Hoții!”. Ei au ținut și un moment de reculegere pentru colegii lor căzuți la datori. 

170316_PROTEST_POLITISTI_04INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea_
170316_PROTEST_POLITISTI_04INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea_

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea, Adel Al Haddad

Liderii Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP), organizatorul protestului, susţin că prin această acţiune vor să atragă atenţia Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Finanţelor Publice că poliţiştii nu sunt plătiţi corespunzător şi că o parte dintre prevederile legale privind salarizarea lor sunt încălcate, relatează News.ro.

Preşedintele SNAP, Adrian Diugu, a declarat că la protestul de la sediul Ministerului Afacerilor Interne sunt aşteptaţi să participe aproximativ 2.000 de poliţişti, din Bucureşti şi din mai multe judeţe.

Liderul sindical a spus că agenţii de poliţie solicită în primul rând plata sporurilor în raport cu salariul de 1.450 de lei, şi nu cu cel din 2009. Diugu a explicat că în calcularea sporurilor tuturor poliţiştilor trebui să fie luat în calcul ca bază de referinţă salariul minim brut pe ţară prevăzut în HG 1/2017, respectiv 1.450 de lei.

Preşedintele SNAP a mai spus că alte revendicări vizează eliminarea diferenţelor mari de salarizare dintre agenţi şi ofiteri, problemă ce poate fi corectată prin adoptarea noii Legi a alarizării unitare, precum şi încheierea unui nou Acord Colectiv de Muncă, în condiţiile în care vechiul acord a încetat în mai 2016.

Protestatarii mai cer modificarea Statutului poliţistului şi a unor prevederi dintr-un ordin din 2008 al Ministerului Afacerilor Interne privind programul de lucru şi repausul săptămânal al poliţiştilor.

Preşedintele SNAP a precizat că Ordinul din 2008 trebuie modificat pentru ca acel timp în care poliţistul stă acasă, dar ştie că poate fi chemat oricând la muncă, să fie considerat timp de muncă şi să fie plătit corespunzător.

Adrian Diugu a precizat că SNAP a solicitat ca ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, să discute, joi, cu o delegaţie a protestatarilor, care să îi prezinte punctual toate revendicările. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri