Realitatea tristă din România: ca un bătrân să prindă loc la azil, un altul trebuie să moară

Data actualizării: Data publicării:
mana batran

Statul nu are soluţii pentru bătrânii care au rămas singuri pe lume. Imobilizat la pat, un bărbat de 77 de ani stă de o săptămână în Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, iar asta se întâmplă doar pentru că medicilor le e milă să-l arunce în stradă. Legea spune că omul ar trebui să fie preluat de un centru social, dar în judeţ nu mai e niciun loc disponibil.

De o săptămână, bărbatul de 77 de ani stă în Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi. A fost tratat şi ar fi trebuit externat, dar nu are rude care să-l îngrijească, iar centrele sociale l-au pus pe lista de aşteptare.

„Este o problemă de resurse umane şi o problemă de resurse materiale. El ocupă un loc ţinând cont că noi avem peste 200 de pacienţi şi sunt zile în care avem 300 de pacienţi în 24 de ore”, spune dr. Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalul Spiridon Iaşi.

În tot Iaşul sunt doar 400 de locuri în azilurile de bătrâni şi toate sunt ocupate. Sunt cazaţi doar vârstnicii care îşi pot purta singuri de grijă. Ca să se elibereze un loc, un pacient trebuie să moară.

- Cât timp aţi aşteptat?

- Un an.

- Şi sora dumneavoastră?

- După mine la zece luni.

- Vă simţiţi norocoase.

- Sigur că da.

Noi nu avem personal specializat pentru a le asigura o asemenea situaţie medicală prin urmare aceste persoane trebuie îndrumate către centrele medico-sociale. (Reporter: Cum ar fi?) Consiliul Judeţean Iaşi”, declară Sebastian Buraga, purtător de cuvânt Primăria Iaşi.

În cele trei centre medico-sociale din judeţ sunt însă doar 160 de paturi.

Plin! Sunt cereri în aşteptare. Sunt multe cereri, iar locuri nici unul”, spune dr. Liviu Stafie, director Executiv DSP Iaşi.

O soluţie ar fi construirea unui centru social pentru vârstnici, dar până acum nu a fost propus niciun proiect în acest sens.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri