Veniră americanii! Reportaj de pe islazul NATO din Oltenia

Data actualizării: Data publicării:
soldati nato in oltenia

„Nu e cu curent, uite gardul ăla, nu e cu curent. E un gard pentru ei ca să nu sară. Cei de la primărie spuneau că are curent în el. Nu e. Păi a intrat o vacă în el. Aseară, tataie, ne-am dus toţi, am pus mâna pe el, am mers, nimic”. Este mărturia unui localnic din Mihăeşti-Vâlcea care şi-au convins vecinii că au văzut prea multe filme americane. Au venit soldaţii NATO la ei în sat, dar tabăra lor nu are gardul electrificat, cum credeau toţi. Urmăriți un reportaj realizat pe islazul internaţional din Oltenia.

Militarii NATO sunt cei mai de seamă oaspeţi pe care i-a avut satul Mihăeşti vreodată. Nu e de mirare că toţi localnici roiesc în jurul americanilor. Chiar dacă nu vorbesc engleză, se înţeleg perfect...

-Vine oamenii, se strâng de aici, că vine și ei, vorbesc cu noi.

-Păi și dacă nu știți engleza, cum vă înțelegeți cu ei?

-Ei, mai știm, așa, mai...

-Daaaa... știi tu engleza!

Au apărut şi miturile din jurul bazei militare de pe islaz. Unul dintre ele, inspirat din filme: gardul care împrejmuieşte tabăra ar fi electrificat.

„Nu e cu curent, uite gardul ăla, nu e cu curent. E un gard pentru ei ca să nu sară. Cei de la primărie spuneau că are curent în el. Nu e. Păi a intrat o vacă în el. Aseară tataie ne-am dus toţi, am pus mâna pe el, am mers, nimic”, spune un localnic.

Şi edilii vor să facă impresie bună. Sunt însă localnici care se tem că exerciţiile NATO le vor distruge culturile.

„Au fost înştiinţaţi cetăţenii din acea zonă cu privire la acest exerciţiu. Oamenii au înţeles, doresc să nu li se afecteze terenurile”, spune Ion Vlădulescu, primarul din Budeşti.

Săptămâna trecută, când militarii NATO au sosit la Mihăești, oile românești le-au invadat tabăra.

-Poate n-or fi avut oamenii animale să vadă. Unii erau curioşi. Mă chemară vreo doi că... e, nu cunosc limba la ei.

-Ce vă ziseră?

-...cu animalele, eu le arătai. Aşa. Unii pricepură, unii nu.

Cei 2500 de militari NATO partcipă la Exerciţiul multinaţional Saber Guardian 17 ce va începe pe 16 iulie şi se va termina pe 20 iulie. Primul test: vor simula o trecere cu tancurile peste un râu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri