Revolta primarilor după „revoluția fiscală”: „Îi iei omului 40 de lei și apoi îi zici că îi dai 1,25 lei”

Data publicării:
economie bani crestere salariu foto ins insse ro 06 08 2015

Revoltă printre primarii de oraşe faţă de „revoluţia fiscală” a Guvernului Tudose. 217 primari de oraşe din România, reuniţi în Asociaţia Oraşelor, atacă dur măsurile fiscale, susţinând că bugetele locale se vor reduce cu aproape 40 la sută. Edilii califică drept „cinice” explicaţiile Executivului pentru introducerea acestor măsuri. Într-un comunicat de presă, Asociaţia Oraşelor susţine că doreşte ca primarii să nu mai fie dependenţi financiar de factorii politici.

Ionel Chiriță, președintele executiv al Asociației Orașelor, a spus la Digi24 că așteaptă date concrete de la Guvern – care sunt sumele alocate și cum vor ajunge acestea la municipalități.

„Pe promisiuni nu putem să mergem, pentru că au fost făcute multe promisiuni și nu au fost onorate”, a spus el.

Edilul a spus că au existat discuții cu reprezentanți ai Guvernului pe tema Codului fiscal, dar că AOR nu a fost consultată înainte de adoptarea, săptămâna aceasta, a Ordonanței de Urgență prin care a fost scăzut impozitul pe venit, ceea ce afectează bugetele primăriilor.

„Dacă vom scădea de la 16% la 10%, vom avea o scădere de 40 la sută. Vă dați seama ce vom face pentru că impozitul pe venit reprezintă cea mai importantă sursă de unde trebuie să faci dezvoltare. Ceea ce ni se oferă acum, o creștere de la 41,75% la 43% (a procentajului din impozitul pe venit care rămâne la primării, n.r.), este chiar cinică. Îi iei omului 40 de lei și apoi îi zici că îi dai 1,25 lei.

Edilul spune că nu creșterea salariilor, care a lăsat deja mai multe primării fără bani, este problema.

Nu poți să fii primarul unei urbe și să ai salariul mai mic sau egal cu al unui paznic la o întreprindere privată, sau chiar de două ori mai mare. Salariile nu sunt cauza insuficienței financiare”, spune edilul.

Soluția, în opinia lui Ionel Chiriță, este dialogul cu administrația centrală, pentru a găsi sursele necesare de finanțare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri