Risipa alimentară se combate cu porţii mai mici

Data publicării:
alimente risipa gunoi 2

Porţii mai mici la restaurante, programe pentru donarea alimentelor şi responsabilizarea clienţilor. Sunt propunerile reprezentanţilor industriei alimentare în lupta cu risipa care a atins proporţii îngrijorătoare. 6.000 de tone de mâncare ajung zilnic la coş iar unele dintre produse nici măcar nu sunt scoase din ambalaj. O lege promulgată de curând prevede amenzi pentru retailerii care nu donează mâncarea ce riscă să expire.

Florin Căpăţână, reprezentantul unui lanţ de hipermarketuri: „Aici, pentru că are această pată mai mare, el se ia, se sortează şi se oferă către donare, dacă nu cumva clientul îl cumpără. Că eu, dacă aş fi client, aş cumpăra acest măr.”

Comercianţii au încheiat parteneriate cu asociaţii caritabile şi biserici pentru a dona alimentele care expiră în următoarele 4-5 zile. O problemă gravă care nu este doar a hipermarketurilor. Restaurantele aruncă de asemenea zeci de tone de alimente anual. De aceea, proprietarii pun la punct acum meniuri cu porţii mai mici şi mai ieftine, dar potrivite nutriţional.

Daniel Mischie, reprezentantul unui lanţ de restaurante: „O masă copioasă nu ar trebui să depăşească 700 de grame, inclusiv lichidele. Colaborăm cu câţiva doctori care ne recomandă cât ar trebui să fie porţia de mâncare.”

Iar dacă rămâne mâncare în farfurie, poate fi luată la pachet de clienţi, nu este o ruşine. Şi produsele rămase neatinse de clienţi la micul dejun, în restaurantele hotelurilor, pot fi refolosite.

Andreea Gheorghiu, reprezentanta unui hotel: „Quiche. Este o tartă care foloseşte resturi de brânză şi, în combinaţie cu ouă şi aluatul care este adus suplimentar, se crează un nou produs.”

Legea recent promulgată privind reducerea risipei alimentare prevede amenzi pentru comercianţii care nu doneaza mâncarea. În replică, patronii cer norme clare pentru a putea aplica legea.

Florin Căpăţână, reprezentantul unui lanţ de hipermarketuri: Vor trebui bine verificate, pentru că nimeni nu şi poate permite ca o persoană sau un grup de persoane să sufere de pe urma unor produse alterate.”

Elena Dinu, reprezentanta Ministerului Agriculturii: „Ne-am gândit la măsuri privind vânzarea cu preţ redus. Trebuie să respectăm condiţiile de igienă.”

15% din mâncarea din magazine ajunge în fiecare an la gunoi fără să fie scoasă din ambalaj.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri