România degeaba | Cum ajungi asistat social? Două cazuri diferite din județul Dolj

Data actualizării: Data publicării:
Capture

În România sunt sate întregi unde oamenii nu muncesc. Sunt aşa numiţii asistaţi social. În total, 250.000 de români, cât întreaga populaţie a unui judeţ de mărimea Mehedinţiului sau Ialomiţei. Sunt oameni care nu au carte, nu au muncit nici măcar o oră în viaţa lor şi unii nici nu vor să o facă. Pe de altă parte, statul recunoaşte: şi dacă ar vrea să se angajeze, aceştia nu ar avea unde. Ce e de făcut? Încercăm să aflăm împreună cu autorităţile răspunsul la această întrebare, în campania Digi24 - România degeaba.

A fost o zi plină pentru oamenii care trăiesc din ajutoare sociale în localitatea Cetate din Dolj. Şi-au făcut norma de curăţenie pentru a putea primi banii de la stat. La finalul zilei, cu sapele în mână, şi-au tras sufletul la barul din localitate.

Aproape o mie de oameni din cei 5.000 cât are localitatea trăiesc din ajutorul social. Gabriela Coman are 41 de ani, trei copii şi nu a fost angajată nici măcar o zi. Trăieşte de ani de zile din banii statului, apropae 400 de lei lunar.

Nu m-am dus să lucrez, am încercat la Calafat, dacă am văzut că nu se poate, nu m-am mai dus. Nu am reuşit să mă angajez, nici nu am stat, am făcut copiii, că sunt făcuţi din doi în doi ani şi am stat să îi cresc”, spune Gabriela Coman.

Alţii însă sunt prea ocupaţi chiar şi pentru a-şi depune dosarul pentru asistenţă socială. Cristi Cătălinoiu este unul dintre ei. Are 44 de ani, patru clase şi nouă copii. Nu lucrează pentru că nu are unde şi nu are nici timp, spune el.

„Dosarul, din ce cauză, că nu am timp, uite, cu copiii ăștia, o ţâră bolnavi, mai la grădiniţă, la şcoală, trebuie să fac curse cu ei”, spune Cristi Cătălinoiu.

Reporter: Câţi ani aveţi?

Florica Gagiu, prietena lui Cristi: Eu, nu ştiu "câte" am! Tu "câte" ani ai?

Cristi Cătălinoiu: În 73.

Reporter: Şi la şcoală aţi mers?

Cristi Cătălinoiu: Da, patru clase!

Reporter: Şi dumneavoastră?

Florica Gagiu: Nu ştiu, doamnă, nu am fost niciodată de şcoală!

Chiar dacă ar vrea să muncească, oamenii nu au unde. Recunosc şi autorităţile.

„În comuna Cetate, din cei peste 2.000 de locuitori apţi de muncă, doar 350 sunt angajaţi. Cei mai mulţi, la primărie, şcoală sau poştă. Înainte de Revoluţie lucrau în agricultură sau la moară, unde zilnic peste 100 de oameni îi treceau pragul. Acum, totul este o ruină”, relatează Manuela Rolea, reporter Digi24.

Nu au unde să lucreze, avem în jur de 6.000 de hectare de teren arabil, dar această suprafaţă este lucrată mecanizat, avem 5-6 arendaşi care lucrează majoritatea terenurilor”, spune Fibia Florescu, viceprimar Cetate Dolj.

Situaţie asemănătoare şi în comuna Catane. Sunt 1.800 de oameni, iar jumătate trăiesc din ajutor social. Nu au însă unde să se angajeze.

Viorel Voiceanu are 45 de ani, șase copii, şi nu a lucrat niciodată. Primeşte lunar 350 de lei.

Nu m-am dus. Am făcut nişte cursuri aici şi... degeaba. Am stat trei luni de zile şi nu mi-a dat un ban. Am fost şi la Craiova cu cursurile alea şi nu mi-a dat nimic”, spune Viorel Voiceanu.

Autorităţile confirmă: anul trecut niciun om din Cetate nu s-a angajat în urma cursurilor de formare profesională.

Reporter: Câţi s-au angajat din cei care au participat la astfel de cursuri de formare?

Simona Borcan, inspector asistenţă socială primăria Cetate: Pff... dificilă întrebarea, nu ştiu dacă la nivel de localitate, fiind situaţia care este, nu cred că s-au angajat la nivel de localitate.

Numai în Dolj statul cheltuieşte anul aproximativ 15 milioane de euro pentru asistenţă socială.

Am făcut şi o statistică privind numărul de persoane, sunt în jur de 34.000 de persoane”, spune Marius Simcelescu, director Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială Dolj.

Cum rezolvă alţii problema asistenţei sociale? În Italia, în orașele mari sunt asistenți sociali care au în grijă cartiere întregi și care coordonează firmele și cooperativele atunci când ele caută muncitori calificați. Nu trebuie plătită nici un fel de taxă pentru acest lucru, mai mult, prin fondurile obținute de la UE se fac diferite calificări, cursuri de limbă gratis, de care pot beneficia și străinii.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri