Românii din diaspora, speranța bolnavilor de acasă. Femeia care ajută sute de persoane

Data publicării:
adriana henderson

Acolo unde statul nu poate, există bunăvoința oamenilor. Adriana Henderson este unul dintre românii din diaspora care ajută benevol bolnavii din ţara natală. De 16 ani, femeia stabilită în Statele Unite ajută bolnavii de hemofilie din țară, atunci când tratamentul necesar este de negăsit. Prin donații, a reușit să ofere tratamentul vital pentru sute de pacienți din România care suferă de această boală rară, fără să aștepte ceva în schimb.

În urmă cu 16 ani, Adriana Henderson a aflat povestea unui băiețel de 12 ani din România care suferea de hemofilie. A fost şi primul pacient pe care l-a ajutat. Din cauza bolii, copilul nu își putea folosi picioarele şi avea nevoie urgent de o operație - singura şansă la o viață normală. Lipsa factorului de coagulare, adică medicamentul care împiedică sângerările, întâzia intervenția.

„Am zis ok, îți cumpăr eu medicamentul. Când am aflat că ar costa 60.000 de dolari, normal că nu am putut eu personal să vin cu banii și nici nu am putut să îi strâng, dar m-am gândit că poate cineva să îi doneze medicamentul. După foarte multă căutare, am reușit”, spune Adriana Henderson.

De atunci, colaborează cu 10 asociaţii din Statele Unite și reușește să facă rost de tratament pentru bolnavii de hemofilie din România.

În acești 16 ani am găsit donații de medicamente în valoare de 33 de milioane de dolari”, spune ea.

Femeia nu s-a oprit aici. Cu ajutorul specialiștilor de la Centrul Medical Clinic "Cristian Șerban" din Buziaș, a pus bazele unei tabere de vară pentru bolnavii de hemofilie.

„Fără acest tratament, intervenția chirurgicală pe care am suferit-o nu ar fi putut avea loc”, spune un pacient.

Personal m-a ajutat nu numai o dată, ci de mai multe ori”, spune Daniel Andrei, președintele Asociației Române de Hemofilie.

Hemofilia este o boală ereditară care se manifestă prin tulburări de coagulare a sângelui. Dacă nu se tratează corespunzător, viața pacienților este în pericol.

„Schiopătând, în cârje, cu scaun cu rotile, peste tot vedeți scaune cu rotile, avem și persoane cu hemofilie care nu se pot deplasa decât cu scaunul cu rotire. Aceasta este imaginea celor care nu sunt tratați, din păcate”, spune Margit Șerban, coofondatorul Centrului „Cristian Șerban”.

În România există peste 1.800 de pacienți diagnosticați cu hemofilie.

Din aprilie, bugetul pentru Programul Național de Hemofilie a fost suplimentat și a ajuns la puțin peste 200 de milioane de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri