Românii din Marea Bitanie, îngrijorați de Brexit. Ce spun despre revenirea în România

Data publicării:
steag drapel marea britanie shutterstock_433815025
Foto: GettyImages

Ce plan B au românii aflați în Marea Britanie care se tem de ce va aduce Brexitul? Nu exclud plecarea de acolo, dar caută o altă țară de adopție, și exclud întoarcerea în România.

Liana Gabor stă de aproape 20 de ani în Marea Britanie şi are dublă cetăţenie. Descrie însă starea de incertitudine şi se pregăteşte pentru varianta dură a Brexit-ului.

Liana Gabor, româncă stabilită în Marea Britanie: Lumea e puţin sătulă de nesiguranţa asta. În domeniul în care lucrez legal, cel financiar, sunt multe tensiuni, economia e afectată din cauza nesiguranţei

O altă familie de români ia în calcul să părăsească Regatul dacă Brexitul devine realitate. Oana Cotiuşcă a fost profesoară şi a plecat de aproape zece ani din ţară, iar soţul ei are o firmă în domeniul financiar.

Oana Cotiuşcă: Brexit-ul este pe masa fiecărui englez şi non-englez, ăsta e subiectul de discuţie prezent zilnic. Starea de spirit e confuzie. Vom fi afectaţi, soţul meu lucrează în finanţe. În momentul în care vom ieşi din Uniunea Europeană, va trebui să îşi mute sediul în altă parte într-o ţară europeană.

Există însă şi români optimişti, care nu simt că britanicii se frământă.

Mihai Batky, român din Marea Britanie: Sincer nu am absolut nici o temere. Nu pot să spun că există o emoţie foarte puternică...

Fie că lucrează în IT, sunt avocaţi sau activează în alt domeniu, românii spun că nu este cazul să se panicheze nimeni. Le recomandă doar celor care nu au forme legale să depună documentele pentru a putea sta legal în Marea Britanie.

Mădălina Poenaru, româncă stabilit în Marea Britanie: Nu înţeleg de ce trebuie să ne hazardăm în acest moment, care e istoric în această ţară, dar nu ne influenţează imediat, este o chestiune pe termen lung.

Oricât de multă confuzie există în privinţa Brexit-ului, mulţi români din Marea Britanie ştiu un lucru sigur.

Oana Cotiuşcă: Din păcate, România nu este văzută cu ochi foarte buni la nivelul afacerilor în finanţe, nu este văzută, din păcate, ca un mediu sigur, aşa că nu ne vedem întorşi acasă, din păcate.

Liana Gabor: Nu mă întorc în ţară decât ca să văd familia şi în vacanţă. Pentru viitor, dacă ies la pensie, ca să mă întorc permanent din cauza Brexit-ului nu e opţiune pentru mine.

Reporter: Este o variantă pe care aţi luat-o vreodată în calcul - întoarcerea acasă?
Mihai Batky: Niciodată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri