Scandal din cauza operelor lui Brâncuși. Cum au înțeles polițiștii să protejeze sculpturile

Data actualizării: Data publicării:
Brancusi Targu Jiu
Foto: Shutterstock

La Târgu Jiu, elevii care s-au dus în excursie s-au trezit opriți de poliție, să nu mai treacă pe sub Poarta Sărutului. Așa au înțeles agenții de la poliția locală să protejeze operele lui Brâncuși. Autoritățile spun că e o greșeala de interpretare. Altceva au vrut să spună, nu să fie accesul interzis.

Dezamăgire mare pentru 30 de copii care veniseră în parcul central din Târgu Jiu pentru a admira capodoperele lui Brâncuşi. Poliţistul local le-a spus nu doar că e interzis să atingă operele, dar nu au voie nici măcar să treacă pe sub Poarta Sărutului.

Autorităţile locale nu recunosc că au luat această decizie şi dau vina pe poliţiştii locali, care au înţeles greşit. Viceprimarul spune că agenţii trebuie să le recomande turiştilor să nu treacă pe sub Poarta Sărutului, nu să le interzică.

„A fost o iniţiativă a unui poliţist local din Târgu Jiu. Am cerut detalii, nu i-a cerut nimeni să facă acest gest, de a pune acel panou informativ în faţa Porţii Sărutului. Nu interzicem trecerea pe sub Poarta Sărutului,” precizează Adrian Tudor, viceprimar Târgu Jiu.

„În faţa noastră ne-a spus că nu are nimeni voie să treacă pe sub poartă, aşa am primit ordin... nu se trece pe sub poartă. Domnul vice i-a spus şefului meu că a spus dânsul că se poate trece, noi ştiam că nu se poate trece. Ni s-a spus verbal și de directorul de la Cultură şi de la Primărie că nu au voie să treacă pe sub poartă,” spune un poliţist local.

Decizia de a nu mai atinge operele lui Brâncuşi a fost luată în urmă cu o lună, când Coloana Infinitului a fost scrijelită de turişti.

Este o decizie aberantă, luată fără consultare publică,” spune Narcis Daju - reprezentant Grupul de Acţiune în interes Public.

Cei care ating operele marelui sculptor riscă amenzi între 500 şi 2500 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri