Se spală salamul cu oțet în România? Primele răspunsuri

Data publicării:
GettyImages-carne mezeluri-1


Reporter: „Se spală salamul cu oţet?”

Vladimir Mănăstireanu, directorul Asociaţiei Române a Cărnii: „Nu ştiu dacă eu aş putea să confirm că este o practică curentă.

Probabil, ca în orice comerţ, există şi agenţi economici care încalcă legea şi practică astfel de lucruri mai puţin obişnuite. De regulă, toţi agenţii economici, că vorbim de cei care iau marfa din România sau din spaţiul extracomunitar, mai ales cei foarte mari, au un responsabil de calitate care verifică la prima mână aspectul din punct de vedere organoleptic al mărfii şi bineînţeles actele care o însoţesc.

Dacă e de vină o autoritate sau alta mi-e greu să spun. Poate e o lipsă de vigilenţă atât a ANPC, cât şi a Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare.

Dacă există un istoric al unor companii care fac comerţ intracomunitar şi importă în mod regulat de la aceiaşi producători din spaţiul intracomunitar, se face prin sondaj, însă dacă vorbim de un prim import atunci e obligatoriu ca acel import să fie controlat din toate punctele de vedere.

Reporter: E posibil să ajungă şi un produs expirat la raft? Produsul importat să fie expirat. E posibil?

Vladimir Mănăstireanu, directorul Asociaţiei Române a Cărnii: Este mai greu, dar nu este imposibil. Pentru că sunt foarte multe filtre de control. Însă dacă vorbim de oameni care vor să eludeze la un moment dat legea, din varii motive, este posibil să se întâmple şi acest lucru. Însă nu este o practică obişnuită

Florin Căpăţână, reprezentantul Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale: „Eu mă declar uimit şi şocat, în acelaşi timp, de o afirmaţie care poate să inducă populaţiei o stare de panică.

Aceste proceduri cu controlul în magazine există în toate reţelele de hypermaketuri unde au fie personal angajat propriu, fie sunt angajaţi ai Autorităţii Veterinare de stat, dar mai sunt şi controlaţi de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului. Controlul care se face în marile lanţuri de magazine este un lucru bun, pentru că ne pun în faţa unor situaţii în care noi trebuie să remediem ceea ce am greşit.

Existenţa unor astfel de produse la raft ar face ca lanţul respectiv să-şi piardă clienţii şi să-şi păteze imaginea pe care amuncit din greu să şi-o consolideze în România”. 

Citiţi şi:

Produse expirate pot ajunge în magazine. Doar 5% din marfa din import este controlată

Ministrul Agriculturii: Importăm alimente expirate, salamul se spală cu oțet

 


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri