Și-au lăsat bebelușii în grija bonei și au plecat din țară. Ce s-a întâmplat cu copiii

Data publicării:
bebelus

Bona din Bărăgan care a dus la un pas de moarte trei bebeluşi pe care era plătită să îi îngrijească vine cu scuze: spune că aşa i-au adus părinţii, bolnavi. Medicii nu au timp deocamdată de investigaţii: trebuie să ţină pruncii în viaţă. Unul dintre ei, un nou-născut de 10 săptămâni a ajuns la spital piele şi os: abia are două kilograme. Familiile copiilor, plecate la muncă în străinătate, s-au întors repede acasă când au aflat că autorităţile ar putea să îi decadă din drepturile părinteşti, pentru că nu s-au mai interesat de cei mici.

Fără niciun contract, fără nicio atestare şi fără să anunţe autorităţile, bona de ocazie a luat în grijă copii de două, şase şi şapte luni. Are trei copii ai ei, cel mai mic are trei ani, iar asta a contat, probabil, în alegerea ei drept bonă. Numai că nu a reuşit să fie o mamă la fel de bună şi pentru copiii pe care-i creştea pentru altele.

Mariana Anganu, bona acuzată: „Nu e adevărat că erau înfometaţi, pentru că eu le dădeam să mănânce. Mi i-au adus bolnavi. Că nu ne ajungem cu banii.”

Medicii au fost şocaţi să constate că bebeluşul de două luni cântăreşte puţin peste două kilograme. Nici ceilalţi doi nu erau mai bine. Erau piele şi os. Erau plini de iritaţii şi aveau şi insuficienţă hepato-renală.

Nina Vâlcea-Precup, medic: „Ca să mă înţelegeţi, ţesutul celurar subcutanat era topit, nu exista. Am fost pur şi simplu uluiţi de cazuri.”

Inspectorii de la Protecţia Copilului au găsit în casa femeii un bebeluş, despre care nu ştiu nimic, pentru că nu are niciun act. În Spania, părinţii bebeluşilor ştiau că cei mici sunt bine îngrijiţi. Pentru asta, bona încasa lunar, de la toţi, 1.500 de lei. Vestea că ar putea fi decăzute din drepturile părinteşti le-a făcut pe mame să se întoarcă de urgenţă acasă.

Andreea Loghin, purtător de cuvânt IPJ Ialomița: „Colegii mei au început cercetările în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului.”

În satul Săveni, de unde este de loc bona de ocazie, cunoscuţii îi iau apărarea.

„E şi vrednică şi curată şi pricepută. Cu atâţia copii, aţi văzut ce curăţenie e la ea?”

Medicii au reuşit să îi stabilizeze pe bebeşuşi, însă...

Neculai Badea, director adjunct DGASPC Ialomița: „Această situaţie va marca copilul pentru restul vieţii. Atât timp cât grupa de vârstă 0-3 ani este o vârstă foarte importantă din dezvoltarea psiho-emoţională a copilului, această lipsă de îngrijire, de abuz, îl va marca.”

Pentru cruzimea de care a dat dovadă, bona riscă o pedeapsă cu închisoarea de la trei la şapte ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri