Singurul spărgător de gheaţă de pe Dunăre are nevoie de reparații

Data actualizării: Data publicării:
perseus

Nava "Perseus", singurul remorcher de mari dimensiuni de pe Dunăre, folosit la spargerea gheţii, are nevoie urgentă de reparaţii. Administraţia Fluvială a Dunării de Jos a încercat de mai multe ori în ultimii ani să obţină bani de la guvern pentru reparaţii, însă fără succes. Suma necesară pentru reparaţii se ridică la peste 8 milioane de euro şi ar presupune o refacere completă a navei.

Toată gheaţa de pe Dunăre este spartă de remorcherul Perseus care după 26 de ani de funcţionare are nevoie de reparaţii generale. Cu toată documentaţia pusă la punct, cu aprobările primite de la Ministerele Transporturilor şi Finanţelor, proiectul de modernizare s-a împotmolit anul trecut la secretariatul general al Guvernului.

Am avut informaţii de la Ministerul Transportului că luni era în mapă pentru şedinţa de Guvern, marţi dispărea documentul din mapa şedinţei de Guvern. Cine nu şi-a făcut treaba la secretariatul general al Guvernului, să spună motivat de ce nu a introdus pentru că valoarea nu este o valoare mare,” spune Dorian Dumitru, director AFDJ Galaţi.

Nava este menţinută în stare de funcţionare doar cu ajutorul specialiştilor de la Administraţia Fluvială şi de marinarii de la bord care găsesc cu greu piese de schimb. Dacă ar fi reparată, ar putea funcţiona încă 20 de ani.

„Este foarte greu pentru că utilajul este puţin mai vechi şi necesită multă muncă fizică,” precizează Pascu Stan, mecanic Perseus.

Am pornit toate agregatele care sunt în stare de funcţionare, nu pot să spui că perfect, dar nava este bătrână, aşa, are ani mulţi de muncă, a muncit săraca,” explică Oancă Ion, ofiţer mecanic Perseus.

De mai bine de o săptămână, gheaţa a blocat circulaţia pe Dunăre, iar Perseus a spart sloiurile de pe canalele de navigaţie.

Dimensiunile navei sunt impresionante. Cu o lungime de aproape 70 de metri şi motoare care au 6.600 de cai putere, este singura care poate participa eficient la spargere gheţii şi la operaţiuni de salvare. 

Proiectul de modernizare a celui mai mare spărgător de gheaţă costă 8,4 milioane de euro. Un vas nou ar costa peste 30 de milioane de euro.

„Va avea motoare principale noi, va avea motoare auxiliare, va avea echipamente moderne, va obţine clasă de navigaţie,” adaugă Dorian Dumitru, director Admin Fluviala a Dunarii de Jos Galaţi.

O navă cu dimensiuni similare, care intervine în Marea Neagră este Hercules. De doi ani însă, remorcherul este la cheu, în portul Constanţa, unde este modernizat. Costurile sunt estimate la aproximativ 10 milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri