Sistemul care poate salva vieți în caz de incendiu

Data publicării:
tobogan incendiu

Specialiştii caută soluţii pentru evitarea unor tragedii, în caz de incendiu, în condiţiile în care tot mai multe şcoli, spitale şi centre comerciale sunt supraaglomerate şi nu respectă normele de protecţie. Mai multe sisteme de evacuare sunt testate în aceste zile şi aşteaptă avizul autorităţilor.

Într-un liceu din Capitală se montează, pentru teste, un sistem de evacuare în caz de incendiu. Similar cu toboganul instalat pe avioanele de pasageri, acesta reprezintă o alternativă la scările de evacuare şi e deja folosit în majoritatea ţărilor din vestul Europei.

Foarte puţine instituţii sau clădiri publice din România au astfel de scări exterioare pentru evacuarea în caz de incendiu. Spre exemplu, din cele aproximativ 20.000 de şcoli care funcţionează în ţara noastră, 30% nu sunt pregătite pentru situaţii de acest fel”, relatează Cătălin Bălan, reporter Digi24.

Pentru clădirile mai înalte de patru etaje poate fi folosit un sistem vertical, care poate fi instalat pe clădire şi folosit doar în caz de nevoie.

Desfăşurarea unui asemenea sistem înseamnă între un minut şi două minute. El, strâns, este ca un dulap şi stă sub parapetul unei ferestre. În caz de incendiu el se deschide şi lumea se aruncă pe tobogan în jos. El are o spirală pentru frânare, încetinirea coborârii”, spune Horia Mihai Nicoleascu, vicepreşedintele Asociaţiei de Securitate la Incendiu din România.

Un astfel de sistem foloseşte o tehnologie japoneză şi poate susţine şapte persoane care coboară simultan. Înălţimea maximă a tubului ignifug este de 90 de metri, iar preţul, pentru o clădire cu patru etaje, porneşte de la 10.000 de euro. Omologarea acestor sisteme în România poate fi făcută în următoarele trei luni, spun specialiştii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri