Statuia aurită a lui Mihai Viteazu. Sculptorul vrea să dea primăria în judecată

Data publicării:
statuie mihai viteazu before and after

Trei mii de euro a cheltuit primăria din Târgovişte pentru a face statuia lui Mihai Viteazul mai strălucitoare. La propriu! A fost vopsită auriu, spre nemulţumirea localnicilor şi a sculptorului care vrea acum să dea primăria în judecată pentru că i-a stricat opera. Edilul vede altfel arta. Spune că l-a inspirat statuia Ioanei D'Arc din Paris.

Simbolul oraşului Târgovişte, statuia lui Mihai Viteazul a fost restaurată. Nu mai are bronzul de altădată, ci un auriu-strălucitor, cum îi spun chiar localnicii.

„Mie mai mult îmi plăcea cea veche, dar poate ei au spus că dă o strălucire în plus voievodului”, spune un localnic.

„E cam stridentă, mi se părea mai bine culoarea care a fost înainte. Prea sare în ochi aşa bronzul ăsta, trebuia mai închis”, spune alt localnic.

„Mi se pare jenantă nuanţa, deci nu este potrivită pentru aşa ceva, pentru un monument istoric”, spune un bărbat.

Nuanţa a fost aleasă chiar de către primar. Şi nu întâmplător. S-a inspirat din monumente celebre de la New York, Viena, Londra sau Paris, unele dintre ele acoperite cu foiţă de aur. Cum nu au fost bani pentru metale prețioase, la Târgoviște s-a folosit un lac protector.

Este o diferență foarte mare, în bine faţă de cum arăta anterior”, spune Daniel Cristian Stan, primarul Târgoviște.

Detaliile corporale, deci, de fizionomie. Că practic toate astea, dacă nu sunt uşor luminate, ele intră întro zonă ternă. Deci aici este vorba depsre o volumetrie, este o lucrare tridimensională. Cred eu că timp de 16 ani oamenii au trecut cu capul în jos şi nu se uitau deloc la această statuie. De data aceasta au observat-o”, spune Andrei Scărlătescu, restaurator.

Sculptorul care a realizat lucrarea e cel mai supărat de restaurare şi este hotărât să dea edilii în judecată.

Nu e ce am gândit eu. Ei şi-au permis să răstoarne toată gândirea mea de artist, toată ştiinţa mea de artist şi au transformat-o într-un kitsch”, spune sculptorul Mihai Marcu.

Păi atunci să spunem și de statuia Ioanei D'Arc că este un kitsch, care este o operă apreciată în plan mondial. Să spunem şi de palatul operei din Paris că este de prost gust. Numai că unora care se pricep la toate şi la tot poate că nu le place”, a fost replica primarului.

Iar statuia lui Mihai Viteazul din Târgovişte nu este singura de care oamenii nu sunt mulţumiţi. La Slobozia, localnicii i-au găsit sculpturii de acolo tot felul de porecle: Moş Crăciun sau Mihai Viteazul cel Dolofan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri