Statul, fără soluții pentru returnarea taxei auto

Data publicării:
160817_ilustratie_bani_08_INQUAM_Octav_Ganea

Românii care trebuie să-şi recupereze banii plătiţi nejustificat pentru înmatricularea maşinii sunt prinşi într-un cerc vicios - nu îi primesc înapoi de la stat, nici măcar eşalonat, pentru că acesta nu mai încasează bani din taxa de mediu. Iar până când autorităţile vor găsi o soluţie, şoferii nu au decât varianta instanţei.

Şoferii care merg la Fisc, ca să-şi recupereze banii plătiţi drept taxă auto, primesc o veste proastă - trebuie să se adreseze instanţei. Deocamdată, statul nu are nici bani şi nici soluţii.

Cristian Fuşneică a dat în judecată autorităţile, ca să-şi recupereze 7000 de lei, bani plătiţi pentru a-şi înmatricula maşina, în 2012. După patru ani de procese, judecătorii i-au dat dreptate, doar că omul nu ştie nici acum când îi va da statul înapoi banii şi în câte tranşe.

„Trebuie să apelez la un executor judecătoresc ca să pot să recuperez mai repede banii. Este doar o variantă de a plăti mai greu nişte bani luaţi ilegal”, a spus Cristian Fușneică.

„În momentul de faţă, din punct de vedere administrativ nu mai există nicio procedură posibilă de răscumpărare a taxelor deja plătite”, a adăugat avocatul Adrian Cuculis.

Din 2007, de când statul a impus, sub diferite forme şi denumiri, taxa pentru înmatricularea maşinilor, românii au plătit în acest scop peste șase miliarde de lei, confrom estimărilor ANAF. De fiecare dată, taxele au fost declarate ilegale de Curtea Europeană de Justiţie.

Restituirea pe cale administrativă a acestor sume poate fi realizată doar în baza unui nou act normativ ce ar trebui emis în perioada următoare. În acest sens, s-a constituit un grup de lucru interministerial, la care să participe atât persoanele interesate, cât și societatea civilă, cu privire la identificarea unei alternative legislative la timbrul de mediu pentru autovehicule", a anunţat Administraţia Fondului de Mediu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri