Studiu. Opt din zece români dispreţuiesc bucătarii, croitorii şi frizerii

Data publicării:
meserii

Mihai Costache s-a apucat de bucătărit acum cinci ani dintr-o întâmplare. Un bucătar italian avea nevoie de un ajutor şi i-a propus să îl ajute o săptămână. După câteva zile, Mihai nu a mai vrut să plece din bucătărie. Îşi iubeşte meseria şi crede că doar cei care fac treabă de mântuială sunt dispreţuiţi.

Mihai Costache, bucătar: „Dacă eşti un bun bucătar, sau cel puţin la un nivel bun, eşti apreciat. Dacă faci aşa doar să o faci... Trebuie să-ţi placă, ca să fii apreciat, să-ţi placă ţie în primul rând”.

Mihai este unul dintre cei care învaţă profesia la locul de muncă. La fel ca 8 din 10 meseriaşi actuali, care recunosc: nu au făcut şcoli, dar au "furat" de la cei mai pricepuţi. Ei sunt cei care nu pricep de ce trebuie să fii manager ca să fii apreciat: aproape jumătate dintre români cred că meseriile simple sunt prea puţin respectate.

„Cultul pentru meserie ca şi pentru valori e pierdut, ne-am întors cu spatele către lucrurile bine gândite, gândite ca pentru tine”.

Meseriile practice nu sunt apreciate din punctul meu de vedere. De ce credeţi că am ajuns în situaţia asta? Pentru că nu există şcoli de meserii sau dacă au fost nu ştiu nu.. meseriile practice nu sunt apreciate”

Aroganţa omului de rând şi lipsa unei strategii guvernamentale în domeniu ne fac viaţa mai grea. Nu putem să fim toţi IT-işi sau manageri, cineva trebuie să mai facă şi pantofi sau pizza. Iar 30 la sută dintre oamenii de afaceri se plâng că le ia şi trei luni până găsesc un muncitor calificat.

Sorina Donisa, specialist în resurse umane: „Ceea ce se caută pe piaţă sunt meseriile care nu se mai găsesc în România. De ce? Pentru că oamenii au plecat în străinătate. Şi pot să vă spun cu siguranţă că se caută electricieni, instalatori, mecanici”.

60% dintre companii sunt obligate să apeleze la necalificaţi pentru a suplini lipsa meseriaşilor pricepuţi, iar 34% dintre cei angajaţi nu au calificare în profesia respectivă.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri