Surprizele lui Dragnea și Tăriceanu. Ce au decis liderii coaliției în privința pensiilor și salariilor

Data actualizării: Data publicării:
170614_CONFERINTA_DRAGNEA_TARICEANU_00_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: InquamPhotos/George Călin

Contribuţiile sociale vor fi plătite integral de angajaţi de la 1 ianuarie. Liderii coaliţiei de guvernare au decis, miercuri, că nu vor renunţa la această măsură pe care sindicatele o contestă vehement. În aceeaşi şedinţă s-a decis şi că doar firmele cu probleme financiare vor fi obligate să plătească TVA defalcat. În acelaşi timp, a revenit în discuţie taxa de solidaritate, la care guvernanţii se declaraseră dispuşi să renunţe, în urmă cu trei luni. În schimb, adoptarea unei noi legi a pensiilor a fost amânată.

Liderii coaliţiei au tranşat soarta contribuţiilor la sănătate, şomaj şi pensii.

Începutul lui 2018 aduce noutăţi şi în ceea ce priveşte plata TVA. Premierul Mihai Tudose şi-a impus punctul de vedere.

„TVA split se va aplica de la 1 ianuarie pentru cei care sunt rău platnici și societățile care sunt în insolvență”, a anunțat Călin Popescu Tăriceanu..

„Această procedură de insolvenţă a devenit în ultimii ani o umbrelă sub care s-au ascuns toţi evazioniştii sau toţi leneşii. (...) Cei care au datoriile plătite la stat la 31 decembrie să nu fie oblgaţi să intre în split TVA, să rămână opţiunea voluntară”, a confirmat Liviu Dragnea..

Deși era dată ca certă intrarea în vigoare a legii pensiilor de anul viitor, liderii majorităţii şi-au dat seama că trebuie să o amâne.

„Niciunul dintre noi nu ştia, nu avea dimensiunea grozăviei din interiorul sistemului de pensii din România. Absolut nimeni”, a justificat liderul PSD.

„Legea pensiilor. Vom lucra la ea anul viitor. Aşa ne-am propus”, a declarat și Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE.

Șefii coaliţiei par să renunţe şi la scutirea de impozit pentru cei care au salariul sub 2000 de lei.

„Scade impozitul pe venit de la 16 la 10 la sută, iar pentru cele sub 2000 de lei ramâne 0 cum era în programul de guvernare?” au vrut să știe ziariștii.

„Da. Scade de la 16 la 10 la sută”, a confirmat Liviu Dragnea.

„Dar nu impozit 0 pentru salariile sub 2000?”, au insistat ziariștii.

„Altă întrebare!”, a fost expresia folosită de Liviu Dragnea în loc de răspuns.

Detaliile au venit ulterior, de la ministrul de finanțe, Ionuț Mișa. „Această măsură nu va fi implementată în această perioadă și până la sfârșitul anului”, a declarat oficialul la Antena 3.

Ministrul de Finanţe a anunţat şi introducerea unei taxe de solidaritate de 2%.

„E o taxă prevăzută la nivelul Comisiei Europene, nu e o taxă nouă pe care o constituie Guvernul. Există o directivă europeană care ne obligă să aplicăm un anumit procent fondului de salarii și această taxă nu poate fi eliminată sub nicio formă”, susține ministrul de finanțe.

Actuala majoritate lasă în suspensie și intenţia de a face opţional pilonul 2 de pensii. O decizie va fi luată după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară va transmite o analiză pe această temă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri