Tânărul care face legile pe înțelesul internauților

Data publicării:
constitutie

Bogdan Anghel are 31 de ani şi multă iniţiativă. De curând s-a implicat într-o campanie de promovare a muzicii clasice pe străzile cu nume de compozitori din cartierul bucureştean Floreasca. A amplasat afişe care pot fi scanate cu telefoanele inteligente, iar oricine poate asculta opera compozitorului pe a cărui stradă să află. Şi asta nu e tot. Promovează Constituţia Românei pe Instagram şi postează zilnic articole din legea fundamentală, pentru toți cei care vor să știe care le sunt drepturile și obligatiile. Până acum, românii au avut 7 Constituții, iar cea mai veche datează din 1866.

"În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie". Asta putem citi în primul articol al legii fundamentale. Aceasta a fost adoptată în anul 1991 şi revizuită în 2003. Cu toate acestea, Constituţia rămâne o necunoscută pentru mulţi români.

Faptul ca românii nu prea-şi cunosc drepturile şi obligaţiile ar putea părea ciudat, în condițiile în care accesul la informație se face și rapid și ușor în zilele noastre. Din acest motiv, un tânăr din București a creat un cont de instagram, unde publica zilnic articole din Constituție. A ales o modalitate aparte de a împrieteni legea fundamentală cu utilizatorii care socializează online.

Bigdan Anghel: „Eu am încercat să umanizez, dacă vreți, Constituția României, făcând contul ăsta, unde totul este, inclusiv descrierea, textul de descriere al contului este scris la persoana I, ca și cum Constituția ar fi o persoană care îți dă follow, îți dă like-uri, se împrietenește cu tine... Mi-au spus foarte mulți oameni că în momentul în care au văzut că Constituția România le-a dat follow s-au panicat puțin, pentru că nu știau exact ce se întâmplă, despre ce e vorba, dar în momentul în care au intrat pe cont au văzut că e ok, e ceva informativ și ceva ok.”

Bogdan Anghel are 31 de ani, iar de 10 lucrează în publicitate. Ştie că un mesaj ajunge la oameni dacă este simplu. Vrea ca oamenii să fie... online şi în viaţa de zi cu zi, nu doar pe reţelele de socializare.

Bogdan Anghel: „Cred că este important pentru că nu prea mai avem timp să spunem că o să rezolve altcineva problemele care există în societate la noi. Pentru că dacă nu facem noi asta și nu ne implicăm noi activ în schimbarea asta pe care o tot căutăm de 25 de ani încoace, nu cred că se va produce altfel. Fiecare poate să facă asta în felul lui. Și nu există prea puțin. Orice gest de implicare contează, pentru că dacă devine o chestie colectivă, e o chestie de grup și fiecare om face câte ceva, o să se vadă la un moment dat.”

Bogdan s-a gândit să înceapă din mediul online, unde prezența românilor este din ce în ce mai mare. Rețeaua instagram se adresează în special tinerilor şi are peste 400.000 de utilizatori.

Bogdan Anghel: „Un loc în care ar fi foarte oportun să propagăm informația asta sau genul ăsta de informație este liceul și mai exact elevii de liceu. Eu cred că ei ar trebui să fie mult mai informați, implicați în același timp, în ceea ce înseamnă civism și societate în general. Am vorbit cu diverși oameni care nu știau de exemplu care este rolul președintelui sau rolul Parlamentului sau rolul Guvernului, cum colucrează între ele aceste instituții și așa mai departe.”

Marina Cordun, copywriter: „Nu știu dacă Bogdan se aștepta ca în urma acestui cont de instagram oamenii să înceapă să facă propuneri legislative, de exemplu, probabil că drumul până la asta e încă lung, dar simplul fapt că omul știe că are drepturi îți dă încredere în tine și în forțele tale și în loc să stai cuminte când vezi că ceva te deranjează și să spui: nu pot să fac, poți să te gândești: vocea mea contează, eu am drepturi, și dacă ăsta e impactul pe care îl are contul ăsta, din punctul meu de vedere e suficient.”

„Salut, sunt eu, Constituția României. Cu cât ne cunoaștem mai bine, cu atât suntem mai puternici." Este descrierea contului de instagram, deschis de publicitar, care a adunat până acum aproape 3.000 de fani.

Bogdan Anghel: „Ideea asta cu Constituția României pe Instagram mi-a venit participând la diverse proteste și mișcări care au fost în București în ultimii ani, mai ales ultimele de la Colectiv, unde am observat că oamenii cumva sunt foarte bine intenționați și vor să schimbe lucruri și vor să se implice, dar nu știu foarte bine drepturile lor, ce înseamnă să ai acces la drepturile astea, chiar să le știi și să știi ce înseamnă pentru tine. Ne-au scris foarte mulți oameni că le place foarte mult ideea și se vedea că e ceva ce așteptau cumva și au primit contul ăsta și informația asta foarte foarte bine.”

Marina Cordun, copywriter: „Dacă poate să provoace o astfel de reacție în oameni, să spună: wow, n-am știut chestia asta, uite că de fapt pot să fac ceva, e un câștig.”

Constituția pe Instagram nu este singurul proiect inedit pe care Bogdan Anghel l-a gândit. De exemplu, cei care ajung pe străzile cu nume de compozitori celebri, din cartierul bucureştean Floreasca, pot asculta muzică clasică printr-o simplă scanare a unui cod.

Bogdan Anghel, director de creație: „Am făcut aceste stickere care au un QR code pe ele și le-am poziționat pe străzi, practic te plimbi cu telefonul cu căștile pe străzile din Floreasca, scanezi QR code-ul și asculți exact muzica compozitorului respectiv.”

Aşa că de acum oricine poate consulta Constituţia României pe Instagram, în timp ce ascultă Bach sau Chopin, cu ajutorul unei aplicații. În definitiv, inițiativa lui Bogdan Anghel arată că implicarea civică nu costă mai nimic, dar aduce nenumărate beneficii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri