Tarifele dentiștilor s-ar putea mări cu 20%

Data actualizării: Data publicării:
Health Care Divides New German Coalition
Foto: Gulliver/Getty Images

Cei 16 mii de medici stomatologi din ţară se pregătesc să mărească tarifele cu până la 20 de procente. Spun că sunt nevoiţi să cumpere anestezice din alte ţări. Cele două firme care făceau livrări în România nu mai onorează, până anul viitor, nicio comandă.

Criza din cabinetele dentiştilor durează din vară. Medicii au mai avut rezerve, dar acum stocurile s-au terminat şi trebuie să comande din străinătate.

„Medicii stomatologi sunt nevoiţi să cumpere anestezice din alte ţări. Acestea, de exemplu, sunt cumpărate din Bulgaria. Această cutie, dacă ar fi fost cumpărată din România costa 100 de lei, dar pentru că a fost cumpărată din Bulgaria costă cu 20 de lei mai mult”, relatează Carla Tănasie.

Stomatologii au două soluţii: să crească tarifele şi că cumpere substanţa din străinătate sau să ţină preţurile pe loc şi să renunţe temporar la intervenţiile care au nevoie de anestezic.

Asta se va traduce prin creşterea de preţuri la manoperă pentru că ele sunt mult mai scumpe acolo”, spune Bilal Takouzli - medic stomatolog.

Una dintre companiile care vinde anestezic stomatologilor a anunţat că reîncepe livările, dar nu curând, şi fără să spună de ce le-a întrerupt. Un indiciu ar putea veni de pe restul continentului.

Este o stituaţie care nu este proprie doar României, ci şi altor state din UE. Noi am făcut o investigaţie în acest sens”, afirmă Anca Crupariu, purtător de cuvânt Agenţia Naţională a Medicamentului.

Dentiştii au mai trecut printr criza anestezicelor acum patru ani, însă problema s-a rezolvat după două luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri