Tavan căzut peste pacienţii unui azil de bătrâni: șase răniți

Data actualizării: Data publicării:
tavan azil roman

În România, clădirile cad fără să se zgâlţâie pământul. La nicio săptămână de când un tavan s-a prăbuşit într-un bloc ANL din Botoşani şi a rănit o fetiţă de şase ani, povestea s-a repetat, de această dată la un azil de bătrâni din Roman. Şase oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce bucăţi uriaşe din tavanul încăperii au căzut peste ei.

Alarma s-a dat puţin după ora trei dimineaţa. Erau opt oameni în salon, când o bucată uriaşă din tavan s-a prăbuşit. Grinzi şi bucăţi de tencuială şi de rigips sunt acum împrăştiate peste tot. Paturile au fost distruse, aşternuturile - sfâşiate.

„A pârâit drept la capul meu, a căzut pe mine. Am simţit o grindă şi pământ pe ureche, pe obraz. Pe cea de lângă mine (n.r. pacienta) au scos-o pe geam. Apoi am rămas eu în urmă. Nu mă puteau scoate.”

Marcel Bucur, purtător de cuvânt al ISU Neamţ: „Pompierii au intervenit cu mijloacele din dotare pentru scoaterea persoanei de sub elementele de construcţii prăbuşite, precum şi pentru evacuarea celorlalte persoane aflate în încăpere.”

În total, şase oameni au ajuns la spitalul din Roman. Doi bătrâni au fost răniţi uşor, ceilalţi patru au suferit atacuri de panică.

50 de bătrâni locuiau în azil, majoritatea persoane cu dizabilități. Cei mai mulţi pacienţi plătesc 600 lei pe lună pentru a locui la centru. De cei care nu au niciun venit şi nici rude se ocupă statul.

Ionel Arsene, preşedinţele Consiliului Judeţean Neamţ: „Încercăm acum să găsim soluţii pentru a reloca aceşti bolnavi din acest spaţiu în celelalte centre care aparţin de Consiliul Judeţean Neamţ.”

Laurenţiu Leoreanu, primarul municipiului Roman: „Cei de la patrimoniul Consiliul Judeţean, cu cei de la patrimoniu de la Primărie o să indentifice o clădire care ar putea fie amenajată şi să satisfacă condiţiile.”

Din primele verificări, reprezentanţii ISU spun că grinzile de susţinere au cedat. Imobilul este vechi, a fost construit în 1850 şi este încadrat ca monument istoric. Autorităţile locale susţin că aveau oricum în plan să-i mute pe pacienţi într-o clădire mai sigură.

Cristina Cristea, directoarea centrului de îngrijire: „Clădirea a suportat de-a lungul timpului diferite lucrări de reamenajare şi reparaţii.”

Dar niciodată o reconsolidare totală. O echipă de la Inspectoratul de Stat în Construcţii face acum o expertiză, iar în funcţie de concluzii se va stabili dacă imobilul mai poate fi reconsolidat sau trebuie demolat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...