Trafic cu sânge. Dezvăluiri despre „afacerile” de la Centrul de Transfuzii Craiova

Data publicării:
sange transfuzie

Afacerile cu sânge de la Centrul de Transfuzii Craiova nu sunt o noutate. Mai mulţi oameni au prins curaj, dupa flagrantul de ieri și spun că, de ceva vreme, se făcea trafic cu sângele donat. Ori au văzut cu ochii lor ori chiar ei au fost nevoiți să cumpere sângele pentru transfuzii pentru rude care urmau să fie operate, relatează Digi24.

Doamna Uţa este donator benevol de nouă ani, unul dintre puţinii care mai există în Dolj. Acum câteva luni, însă, binele pe care îl face a fost nesocotit. Fratele ei avea nevoie de sânge ca să poată fi operat. Nu a găsit donatori compatibili, aşa că a insistat cu rugăminţi la Centrul de Transfuzii. Ce a urmat a marcat-o.

Doamna a zis că nu. Eu fiind donatoare veche, îmi zice nu. După aia a venit o cunoştinţă a noastră la blonda cu ochelari, i-a dat 6 milioane şi a luat sângele. Am văzut și m-am dus peste ea. Domnișoară, e posibil așa ceva? Și-mi zice: Ce, îmi faci program? Cine are bani stă în față. Și asta a fost totul. Ce poți să-i mai zici la așa ceva”, spune Uţa, donator de sânge

În alte cazuri, rudele bolnavilor care au nevoie de transfuzii sunt nevoiţi să facă rost singuri de sângele vital. Marin Dudu a venit azi-dimineață cu 16 persoane la Centrul de Transfuzii. Fiul lui aşteaptă de patru zile să intre într-o sală de intervenţii chirurgicale din Capitală.

Medicii admit şi ei că sunt nevoiţi să ceară bolnavilor să îşi găsească donatori pentru sânge. Problema este că nu există garanţia că lichidul vital ajunge la cel care s-a pregătit.

Nu este posibil să meargă direct sângele de la donatorul care vine şi donează pentru un anumit pacient, în primul rând că, trebuie să se asigure confidenţialitatea donator pacient şi, în al doilea rând, sângele poate nu este compatibil”, spune Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti.

Criza de donatori duce la probleme imorale şi ilegale. Doi angajaţi de la Centrul de Transfuzii Craiova au fost reţinuţi de procurori după ce i-au vândut sânge unui anchetator sub acoperire. Oamenii legii cred că nu a fost o întâmplare şi că asemenea practici sunt frecvente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri