Transfuzie greșită la CF2. Ministerul Sănătății: S-ar putea ca vina să fie împărțită

Data publicării:
sange transfuzie-1

„Concluziile raportului inspecției sanitare din cadrul DSP București au rămas identice în ceea ce privește unitatea spitalicească și în ceea ce privesc măsurile pe care le-am comunicat sâmbătă dimineața. Apropo de progresul anchetei pot să spun că inspectorii sanitari au cerut de la personalul medical acele note de relație, adică de scriere a ceea ce s-a întâmplat. În acest moment se deplasează către Centrul de Transfuzii București pentru a verifica registrele aferente transfuziilor din spital împreună cu specialștii de la centru.

După ce vor formula concluziile se vor deplasa la Spitalul CF2 pentru a aplica sancțiunile ce vor considera că se impun în cazul personalului medical. Nu pot să spun că e vorba de o singură persoană, s-ar putea ca vina să fie împărțită, vom vedea ce vor arăta concluziile inspectorilor, e posibil să se aplice mai multe sancțiuni în această după-masă. Direcția de Sănătate Publică a formulat o sesizare ieri apropo de un posibil caz de malpraxis, rămâne ca Colegiul să ancheteze și să formuleze concluziile”, a spus Laurențiu Colintineanu.

Femeia de 39 de ani a fost operată marţi de cancer de col uterin în faza incipientă. O procedură de rutină, spun doctorii. Pentru că în timpul intervenţiei a existat o sângerare obişnuită în astfel de cazuri, pacientei i s-a făcut o transfuzie. La o oră dupa intervenție, în secţia ATI femeia a suferit o hemoragie puternică, iar cadrele mediclae i-au administrat din nou sânge. La un moment dat, pacienta care era conştientă le-a atras atenţia medicilor că primeşte sânge dintr-o grupă greşită.

Starea femeii s-a degradat ulterior, iar familia îi acuză pe medici că au încercat să ascundă greşeala. De asemenea, familia pacientei a anunțat că va da în judecată Spitalul CF2. 

Cazul a declanşat un val de anchete la spitalul CF2.

Ancheta făcută de Ministerul Sănătăţii a arătat că asistenta care a făcut testul de sânge a etichetat greşit proba luată de la pacientă. În plus, Unitatea de transfuzii a Spitalului nu era acreditată. Până în acest moment însă reprezentanţii Ordinului Asistenţilor nu au formulat un punct de vedere. Colegiul medicilor din Bucureşti spune, însă, într-un comunicat că va urmări evoluția cazului. 

În spitalul CF2 sunt încă în curs: ancheta internă şi controlul demarat de Ministerul Transporturilor, administratorul unităţii medicale. De asemenea, și parchetul de pe lângă judecătoria sectorului 1 a deschis o anchetă în acest caz.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri