Turiști împotriva naturii. Gunoaiele pe care le lasă în urmă, la mare și la munte

Data publicării:
gunoaie3

Litoralul românesc poate să adune într-un singur weekend 200 de mii de turişti. Şi foarte multe gunoaie rămase în urma lor. Excursioniştii nepăsători strică, de altfel, orice frumuseţe a naturii. Găsim urmele lor murdare şi pe vârful munţilor şi în general în orice loc atins de pasul omului. Echipele Digi24 merg săptămâna acesta pe urmele turiştilor, într-o călătorie care se arată deprimantă.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: Merg la Mamaia, unde cred că în scurt timp o să fie nisip şi gunoaie pe plajă în proporţii egale.

Mamaia este perla litoralului doar noaptea, când parcările cluburilor care vând şampanie de o mie de euro sticla se umplu de limuzine de sute de mii de euro. Milionarii nu văd gunoaiele pe întuneric. Ziua, însă, Mamaia devine regina gunoaielor. Ajungem şi pe plajele de curând lărgite și umplute cu nisip fin. De fapt, un spaţiu mai mare pentru pungi, sticle de plastic, mucuri de ţigară şi cutii de bere aruncate peste tot. Cei care nu se jenează să facă un drum la coşul de gunoi, când este nevoie constată, știu însă că exemplul lor nu este suficient pentru a-i civiliza şi pe ceilalţi.

„Până când? Să vină Jandarmeria, să dea legi! Plaja e a noastră a tuturor, nu e a lu’ ăla, a lu’ ăla. Toţi care suntem aici - e plaja noastră”, spune un turist revoltat.

Plajele ajung să amintească de un roman al lui Eurgen Barbu („Groapa”) din cauza unor turişti care parcă şi-ar dori o vacanţă printre gunoaie.

„Nu înţeleg de ce...de ce se aruncă în stânga, de ce se aruncă în dreapta gunoaiele. Nu pot să-mi dau seama. Oriunde te duci, omul nu mai stă, îi e lene să meargă până la coşul de gunoi, de ce să merg până acolo când mai bine arunc aici şi am băgat un picior în nisip şi gata, nu se vede. Nu e chiar aşa! Foarte interesant este că noi, turiştii români, dacă mergem în altă parte, nu facem aşa, pentru că suntem speriaţi de amenzi. Un pic şi autorităţiile sunt de vină”, spune Tiberiu Ţuhaşu, administrator de plajă.

Sutele de mii de mii de turişti care se adună vara la Mamaia produc cantităţi enorme de deşeuri. Din păcate, nu toate ajung la tomberoane.

Schimbăm zona, nu şi peisajul. Eforie Nord a fost vara aceasta una dintre cele mai aglomerate staţiuni. Din păcate, mulţi turişti au fost genul de musafiri pe care nu vrei să îi mai vezi. Activiştii de mediu sunt îngroziţi.

„Litoralul românesc stă extraordinar de prost, în sensul că în primăvara anului trecut am înregistrat o cantitate de deşeuri pe care am luat-o şi ca etalon. La finalul sezonului estival trecut, cantitatea de deşeuri a crescut de șase ori. Ne aşteptăm ca la finalul acestui sezon, văzând cum arată plajele din monitorizările informale, ne aşteptăm să găsim o cantitate foarte mare de deşeuri”, spune Mihaela Cândea, directorul executiv al ONG-ului Mare Nostrum.

Gunoaiele de pe plajă au însumat anul trecut 2.000 de tone.

Mergem acum la Tismana, în județul Gorj.

Omul sfinţeşte locul şi tot el îl urâţeşte. Zeci de tone de gunoaie au rămas în urmă într-o localitate din Gorj după o serbare câmpenească. O suprafaţă de aproape 13 ha este plină de gunoaie. Pungi, peturi şi mai ales haine vechi au fost lăsate aici de comercianţi, dar şi de localnicii care au venit pentru Sântă Mărie.

O săptămână au muncit gunoierii ca să adune mizeria.

„Să te duci să găseşti un loc amenajat frumos şi tu să laşi în urma ta ... asta e o nesimţire”, spune o localnică.

Carla Tănasie, reporter Digi24 Craiova: „Ne îndreptam spre munte, avem patru ore de mers și 500 de km.... Nici culmile nu scapă de gunoaiele turiştilor. Printre munţi impunători, păduri care ne dau aer cum nu găseşti în oraşe sufocate de gaze de eşapament, dăm peste urmele necivilizaţiei la peste 1.500 de metri altitudine. În Bucegi, la Padina, turiştii cărora le pasă le-au pus gând rău celor care rănesc natura”.

„Trebuie să fie precum sunt la occidentali, pe unde am fost şi am văzut, nişte sancţiuni atât de mari, încât românului să îi fie frică”, comentează un turist. Și nu mai e nevoie să adăugăm nimic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri