Un pacient a murit înainte ca justiţia să oblige statul să-i deconteze tratamentul

Data publicării:
farmacie medicamente

Domnul Niţă avea 51 de ani şi o formă gravă de leucemie. A dat statul în judecată şi a cerut să primească, gratuit, în cadrul programuloui naţional, un tratament de nouă generaţie. Singurul pentru tipul său de boală.

„O formă de leucemie, care nu mai avea altă alternativă de tratament, decât acest medicament care nu a fost inclus pe lista de compensate. Acestui om i s-a luat dreptul la viaţă de către cei care ar fi trebuit să aibă grijă de viaţa acestui pacient”, susţine Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România.

Tratamentul tratamentul cerut de bărbatul care a murit inainte ca instanţă să-i dea dreptate a primit aviz de la Agenţia Medicamentului încă de la sfârşitul anului trecut. Hotărârea de Guvern necesară includerii lui pe lista compensatelor şi gratuitelor nu a fost însă publicată nici acum.

„Acest medicament a fost avizat favorabil de Agenţia Naţională a Medicamentului pentru includere necondiţionată pe listă, deci nu vorbim de medicamente care să presupună începerea procedurii de negociere cu firmele producătoare. Trebuia elaborată Hotărâre de Guvern, după aceea protocolul medical, publicat în Monitorul Oficial şi pacientul ar fi avut dreptul şi posibilitatea să ia acest medicament”, explică Dan Cimpoeru, avocatul pacientului.

Blocaţi în birocraţie, bolnavii plătesc. Chiar şi 1.000 de lei pe zi în acest caz. Alte câteva sute de români aşteaptă ca judecătorii să le dea dreptul să primească gratuit medicamente de ultimă generaţie. De multe ori, terapia clasică le face mai mult rău decât bine. Carmen Ciocârlan are 45 de ani şi suferă de scleroză multiplă.

„Îmi fac câte o injecţie zilnic şi mi-aş dori să pot să-mi administrez un tratament oral. Fac vânătăi, fac reacţii adverse, fac noduli, care trebuie masaţi. După aceea, dacă îţi faci o infecţie în noduli, sunt nişte dureri chinuitoare”, spune Carmen Ciocârlan.

Bolnavii se luptă cu durerile, autorităţile cu hârtiile.

Birocraţia aprobării medicamentelor

23 februarie 2016 - ANM trimite lista la MS

24 martie - MS introduce lista în transparenţă decizională

3 iunie - începe circuitul avizării listei

Agenţia Medicamentului a trimis la Ministerul Sănătăţii lista cu noi medicamentele avizate pe 23 februarie. O lună mai târziu lista a intrat în dezbatere publică. Pe 3 iunie au început alte proceduri de avizare, la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Hotărârea de Guvern a fost în sfârşit redactată. Mai trebuie să fie aprobată de Executiv şi publicată în Monitorul Oficial.

Lista cuprindea doar trei medicamente oncologice. Ministerul Sănătăţii recunoaşte că a întârziat intenţionat procedurile, pentru a putea include şi alte tratamente. Practic, acum sunt 21, din care 12 pentru afecţiuni oncologice.

„Au mai fost introduse, doar pe partea oncologică, încă 9 medicamente şi molecule vitale pentru tratamentul acestor afecţiuni, pe lângă alte molecule. De ce s-a apelat la această formulă: pentru a evita un nou proces de transparenţă decizională, care ştiţi că durează 45 de zile calendaristice, şi alte circuite de avizare”, explică întârzierea Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

În ultimii doi ani, 165 de români şi-au câştigat în instanţă tratamentul gratuit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri