VIDEO | Calvarul proprietarilor de imobile neretrocedate

Data actualizării: Data publicării:
scandal

Scandal, ameninţări, drumuri inutile şi un hăţiş birocratic care te duce la capătul puterilor. Aşa s-ar putea descrie calvarul proprietarilor de imobile neretrocedate care încearcă şi de 20 de ani să îşi recupereze imobilele confiscate de comunişti. În Bucureşti sunt peste 20.000 de proprietari care îşi văd casele populate de chiriaşi agresivi şi care nu mai au nicio speranţă că îşi vor recupera proprietăţile. Acum, mulţi sunt hotărâţi să dea primăria în judecată.

Cu scandal și înjurături sunt întâmpinaţi soţii Chirciu de fiecare dată când ajung în preajma casei care, înainte de naționalizare, a aparţinut familiei. Imobilul, situat chiar în centrul Capitalei, este acum ocupat de chiriaşi. Le-au interzis accesul în curtea casei şi au ameninţat chiar şi în faţa camerelor de luat vederi.

Bărbat: Să moară băiatul meu, dacă tu iei ceva, eu îţi iau gâtul.

Calvarul acestei familii a început în 2012. Atunci sperau că îşi vor recupera casa confiscată de comunişti şi au depus acte la Primăria Capitalei, dar nici nu au bănuit prin ce vor trece.

Virgil Chirciu, proprietarul unui imobil confiscat: Aici, ce am putut lipi din bonurile de ordine de la audienţe. Sunt peste 15 audienţe făcute. Dosarul a fost înaintat în 2011 la Comisia Internă de Retrocedări, el fiind complet. Nu mi-au respins dosarul, nu mi-au zis că nu se poate, mi-au spus să aştept. Am dat-o pe soţie la o parte că am zis să nu păţească ceva, eu fiind la pensie, am spus că mă ocup eu. Dar am căzut şi eu... vorbeam pur și simplu singur.

De şase ani oamenii aşteaptă. Ca ei, peste 20.000 de bucureşteni, cărora regimul comunist le-a confiscat proprietăţile, pe care autorităţile post-decembriste ar fi trebui să le restituie. Ori măcar să-i despăgubească într-un fel.

În 16 ani, Primăria Muncipiului Bucureşti a soluţionat mai puţin de 20.000 de dosare de retrocedare sau despăgubire, adică mai puţin de jumătate din totalul de peste 42.000 depuse de proprietari sau urmaşii acestora.

Acum Primăria Capitalei riscă 20.000 de procese cu proprietarii de imobile neretrocedate, pentru că doar până în 1 iulie legea le permite oamenilor să de-a statul în judecată.

Andreea Saveli, avocat: Din păcate, cei care nu vor lua măsuri urgent, şi vorbim de câteva zile până la expirarea termenului, se vor afla în situaţia în care aceste dosare vor fi soluţionate peste încă 20 de ani sau 30 de ani, sau vor fi soluţionate nefavorabil şi atunci este o întrebare dacă vor mai putea să atace această respingere a dosarului în instanţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri