Video. Cum se antrenează câinii poliției

Data publicării:
caine ciobanesc

Nu de puţine ori câinii din dotarea Poliției sau a Jandarmeriei sunt admirați pentru abilităţile lor. Ei bine, cu multă muncă, și alți câini pot ajunge să atingă performanţele acestora. Pentru a le fi recunoscut curajul, trebuie să susțină un examen de selecție. Să demonstreze că pot face față oricărei provocări și că pot să-și apere stăpânii în orice condiţii, relatează Digi24.

Concurenții canini sunt supuși la proba de curaj.

„Atentatorul pe care l-ați văzut întruchipează un infractor, bastonul o anumită armă care se află în mâna presupusului infractor, cortul o ascunzătoare. Este sport, ca și toate sporturile, dar acolo își are originile, în viața câinilor de poliție, în viața reală”, spune Letca Adrian, dresor .

Pentru a ajunge la astfel de performanțe este necesară o pregătire intensă. O spune, din proprie experiență, Adrian Letca - polițist și dresor de câini. El lucrează de peste 20 de ani cu astfel de exemplare.

„Antrenamentul unui asemenea câine pentru această probă durează aproape un an de zile. Ciobănescul german este un câine utilitar și atunci pe lângă anatomia frumoasă pe care o au acești câini nu trebuie să pierdem din vedere și această probă de curaj. Un câine cu probleme de comportament, fricos sau foarte agresiv, nu poate trece”, afirmă Letca Adrian, dresor.

În acest weekend, la Cluj, șase câini au susținut proba de curaj. Între ei, și Lara, un exemplar în vârstă de trei ani și jumătate.

„Am fost de 11 ori pe podium cu ea. Antrenamentul nu se oprește niciodată, trebuie exersat în fiecare zi, de asemenea unele lucruri nu o pot învăța eu, a fost și la dresaj timp de șase luni, însă în fiecare zi trebuie repetat”, spune Sabina Gavriș, proprietar câine.

În România există mai puţin de 100 de exemplare de câini care au trecut acest examen.

„Avem un examen, cel mai înalt nivel la care se arbitrează un câine. Câinele este examinat din punct de vedere al cunoștinţelor, al sistemului nervos, al relaţiei cu oamenii din jur, verificăm dacă este în limitele standardului”, spune Gunther Schwedes, arbitru.

Demonstrarea mai multor probe și abilităţi în fața arbitrului, este visul oricărui crescător sau proprietar de ciobănesc german de-a avea un câine selectionat”, afirmă Marius Roșca, membru al Clubului Național de Ciobănești Germani.

Specialiştii spun că ciobănescul german este un câine echilibrat, inteligent, ușor adaptabil oricăror condiții.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri