VIDEO. „Junii” din închisori au înclinații artistice

Data publicării:
junii inchisorilor

Din celula rece a închisorii, direct pe scena Muzeului Naţional al Satului. Condamnaţi pentru pentru furt, evaziune fiscală sau viol, zeci de puşcăriaşi din șapte penitenciare au ajuns vedete de muzică populară, pentru o zi. Spectatori le-au fost turiştii străini aflaţi în vizită la muzeu, parlamentari şi chiar ministrul justiţiei.

„Noi suntem Junii Jilavei. Trupa noastră de dans a fost înfiinţată în 2015 (...) Vă vom încânta cu trei dansuri cu specific românesc. O bătută moldovenească, hora banţeană şi căluşul modern. Sperăm să vă placă”, a anunțat la microfon unul dintre tinerii deținuți.

Junii Jilavei s-au pregăit câteva luni pentru un festival de folcor. Nu au stat fără rost în sala de repetiţii pentru că orele de acolo se transformă în zile scăzute din pedeapsă.

„Bună ziua domnelor şi domnilor. Dansul moldovenesc este un poem al neamului. Atunci când joacă moldovenii, inimile vorbesc”, a asigurat apoi, tot la microfon, un deținut din provincie.

„Rolul meu la ansamblul de dansuri a fost să reprezint penitenciarul Vaslui, să prezint spectacolul. Penitenciarul Vaslui, zic eu, - am mai fost pe ici, pe colo, prin alte peniteciare - este un exemplu pe ţară”, a explicat el reporterului Digi24.

Un alt deținut mărturisește că s-a pregătit vreo patru luni pentru festival. „Am încercat mai întâi cu dansurile şi n-a mers. Am încercat cu muzica şi am reuşit”, a spus tânărul.

Deţinuţii au fost aplaudaţi de turiştii care vizitau Muzeul Satului.

Este cel de-al treilea an în care Administraţia Penitenciarelor organizează un festival de folclor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri