Zaibărul cu struguri din alte zone ale țării

Data actualizării: Data publicării:
struguri

Sărbătoare cu zaibăr şi praz acasă la Nea Marin, în Băileşti. Licoarea făcută celebră de Amza Pellea a fost motiv de petrecere la un festival cu tradiţie. Doar că zaibărul nu prea e zaibăr anul acesta. Rodul viilor a fost sărac din cauza frigului de la începutul verii, iar localnicii au fost nevoiți să cumpere struguri din alte podgorii. Aroma nu este însă aceaaşi.

Au venit de prin alte părți cu struguri și am luat, cu 1,4 lei kilogramul. Am luat 1000 de kilograme. Ca nu pot ca să muncesc și să nu beau un pahar de vin la masă”, spune un sătean.

Mulţi localnici din Băileşti au fost nevoiţi să cumpere struguri. Ironia sorţii, şi domnul Costică Cîrciumaru, pe care numele nu l-a ajutat prea mult. Deşi are vie pe o mie de metri pătraţi, recolta a fost tare mică din cauza vremii.

Producția a fost 40 la sută de cât scoteam. Scoteam 600, 700 de litri, iar acum 200, 250”, afirmă Costică Cârciumaru, locuitor din Băilești.

Totuşi, din strugurii de Băileşti a ieşit un zaibăr de lux.

Chiar dacă strugurii au fost puţini în Băileşti, Festivalul Zaibărului și Prazului tot trebuia ţinut şi anul acesta. Localnicii şi invitaţii lor au plecat de la Casa Memorială Amza Pellea cu butoiul de vin local, alături de un car alegoric plin cu tineri îmbrăcați în costume populare. Nu doar sărbătoarea a făcut deliciul vizitatorilor.

Cu cât am băut mai mult, cu atât a devenit mai bun. Mi-a plăcut, e delicios”, spune un turist din Irlanda .

Cele mai bune sortimente de zaibăr au fost testate și premiate de cunoscători.

Nu este un vin nobil, dar suprafețele s-au restrâns de la an la an, dar este un brand local care trebuie întreținut”, spune Nicolae Giugea, profesor de horticultură .

Şi cu ocazia Festivalului, am aflat şi un răspuns serios la o întrebare pusă de obicei în glumă.

-De ce mănâncă oltenii praz? 

-Pentru că merge foarte bine cu vin, mai ales cu zaibăr.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri