STUDIU. Zona de confort a românilor depășește un metru

Data actualizării: Data publicării:
studiu

Mitul românilor prietenoși și ospitalieri e spulberat de un studiu realizat de psiholgi din Polonia. Ei au ajuns la concluzia că, dintre cele 42 de naţionalităţi studiate, românii sunt cei mai reticenți. Nu ne place ca un străin să se apropie de noi si îi ținem la cel puţin un metru distanţă pe toţi cei care ne invadează spaţiul personal. Singurii pentru care facem o excepţie sunt prietenii apropiaţi.

Atunci când un român a fost întrebat care este distanța până la care un prieten apropiat, o persoană cunoscută sau un străin se pot apropia astfel încât prezența sa să nu-i invadeze spațiul personal și să-i creeze un disconfort acesta a răspuns că are nevoie de 47 de centimetri atunci când vine vorba de prieteni apropiați, dacă e vorba de cunoștiințe spațiul crește până la 94 de centimetri, iar dacă e vorba de străini românii au nevoie chiar de o distanță mai mare, de până la 139 de centimetri.

Calculul a fost făcut de mai mulți psihologi polonezi. Aceștia au constatat că ținem foarte tare la spațiul personal și că îi ținem departe pe străini. Suntem mai distanți decât ungurii sau decât cei din Arabia Saudită.

Prin comparaţie, spațiile aglomerate nu sunt deloc o problemă pentru argentinieni sau pentru peruani, care se află la polul opus al clasamentului și care nu se simt amenințați nici dacă un străin stă la mai puţin de jumătate de metru de ei.

„Această distanţă este luată de români în relaţiile cu străinii pentru că a fost alimentată de o anumită atitudine a străinilor, uşor arogantă faţă de români, de asemenea complexul de inferioritate pe care uneori românii îl simt atunci când se raportează la străini”, explică Keren Goesner, psiholog.

- Te împrietenești repede cu străinii?

- Da și am o mare problemă cu chestia asta, pentru că te împrietenești și toți vor să-ți facă rău.

***

- Într-adevăr nu las persoanele să se apropie foarte mult de mine , decât prietenii foarte apropiați.

***

- Nu cred că românii sunt distanți și reci față de străini. Noaptea și în alte condiții da, așa poate aș fi un pic reticentă și aș păstra distanța

Peste 89.000 de persoane din 42 de țări au răspuns la acest studiu realizat de psihologi din Polonia. Psiohologii români nu sunt, însă, de acord cu rezultatul. Ei spun că românii sunt, de fapt, mai prietenoși de-atât. Şi că, după ce-i cunosc pe străini, le deschid cu ușurință casele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri