Directorul SRI vrea dezbatere publică pentru un pachet modern de legislație de securitate națională

Data actualizării: Data publicării:
eduard hellvig - fb

 Directorul SRI, Eduard Hellvig, a prezentat, astăzi, în faţa preşedintelui României, Klaus Iohannis, bilanțul misiunilor de anul trecut, subliniind necesitatea unei „dezbateri publice pentru un pachet modern de legislație de securitate națională, minim intruzivă”. „Gradul de insecuritate globală nu a atins încă punctul maxim”, a adăugat directorul SRI. 

ACTUALIZARE 14.08. Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat că anul 2016 a fost unul „bogat în provocări”, pe care România l-a trecut cu bine. Iar absența unor fenomene precum cele din jurul României - conflicte armate, terorism - se datorează și angajaților SRI, a adăugat Hellvig.

Principalele declarații ale lui Eduard Hellvig:

Potrivit analizelor SRI, gradul de insecuritate globală nu a atins încă punctul maxim.  Trebuie să fim atenți împreună – în țară și cu partenerii externi – la pericolele care vin dinspre terorism, spionaj, atacuri cibernetice ori forme de agresiune hibridă.

Principalul aliat al nostru este cetățeanul. Noi lucrăm doar în baza mandatului primit de la decidenți.

În 2017, SRI este chemat să protejeze și să promoveze securitatea națională a României pe baza unei legi principale din 1991. Sunt, de atunci, 26 de ani în care realitățile s-au schimbat radical. Amintiți-vă doar de ce însemna internetul atunci față de prezent.

Este, din perspectiva mea,  momentul  unei ample dezbateri publice pentru un pachet modern de legislație de securitate națională, minim intruzivă, cu garanții constituționale pentru cetățeni și, mai ales, cu repere etice, dar adaptată la ceea ce trăim astăzi.

Legea trebuie să protejeze drepturile și libertățile cetățenilor, dar și să ofere cadrul prin care statul să asigure aceste drepturi și libertăți. Fără abuzuri, pe model occidental, transparent și corect. 

În calitate de pilon esenţial al sistemului de securitate naţională, activitatea Serviciului, desfăşurată la standarde similare celor din state cu democraţii consolidate, se bucură de respectul partenerilor, beneficiarilor şi al societăţii. Am apreciat rezultatele obţinute anul trecut de SRI în misiunile sale principale şi contribuţiile importante ale Serviciului în fundamentarea deciziei strategice, combaterea agresiunilor cibernetice, lupta împotriva criminalităţii organizate şi în prevenirea ameninţărilor de natură teroristă. România şi românii au rămas într-o zonă de siguranţă ca rezultat al eforturilor constante şi al eficienţei acţiunii preventive a SRI, care a colaborat intens atât interinstituţional, cât şi cu partenerii din străinătate”, a declarat, la rândul său, președintele Klaus Iohannis.

Aştept, în continuare, cel puţin acelaşi nivel de contribuţie în furnizarea de cunoaştere necesară fundamentării unor decizii care ţin de promovarea intereselor României. Am cerut SRI echilibru şi echidistanţă necondiţionate în desfăşurarea activităţilor acestuia, precum şi aprofundarea parteneriatului cu societatea civilă, cu cetăţeanul, la a cărui securitate este chemat să vegheze”, a adăugat Klaus Iohannis.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

În 2016, SRI a pierdut dreptul de a face interceptări şi s-a despărţit de generalul Florian Coldea, prim-adjunct la comanda serviciului.

Șeful statului a ajuns la sediul Serviciului Român de Informaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri