Trăsăturile mai puţin vizibile ale Regelui Mihai, surprinse într-unul dintre cele mai ample interviuri

Data actualizării: Data publicării:
regele mihai - romania regala

Patru ore faţă în faţă cu Regele Mihai. Puţini sunt cei care au avut o astfel de ocazie. Printre ei, producătorul John Florescu, care a obţinut în 2003 unul dintre cele mai ample interviuri acordate vreodată de Rege. Parte din interviu s-a transformat într-un documentar de succes, intitulat: Războiul Regelui. Astfel, a aflat şi publicul ce a simţit Mihai I, când a făcut unul dintre cele mai curajoase gesturi ale Războiului: întoarcerea armelor contra Germaniei naziste. Jurnaliştii Digi24 au stat de vorbă cu producătorul de origine română, care a descoperit la întâlnirea cu regele trăsături mai puţin vizibile ale lui Mihai.

John Florescu: „L-am perceput ca fiind curajos, înţelegător şi foarte modest. Chiar şi privirea lui transmitea umilinţă, şi cred că asta îi accentua de fapt măreţia, că Regele României este un om atât de modest şi fermecător.”

Regele avea 82 de ani când s-a întâlnit cu John Florescu.

John Florescu: „Am cerut să petrec cât mai mult timp cu putinţă cu Regele. Cred că este unul dintre cele mai lungi interviuri, dacă nu cel mai lung interviu făcut vreodată. A fost făcut pe parcursul a două zile. Am vrut ca Regele să fie relaxat, să se simtă comfortabil. Cred că ideea este să îi faci pe oameni să se simtă ca şi când ar face o baie caldă. Când oamenii se simt aşa, se relaxează şi vorbesc."

La Palatul Elisabeta, Regele i-a arătat împrejurimile de la balcon. John Florescu a fost marcat de gentileţea regelui.

John Florescu: „Regele era un om discret, îşi alegea cu grijă cuvintele, niciodată nu se grăbea, era timid, aproape resemnat. Cu alte cuvinte, nu urmărea să primească apreciere pentru ceva. Era foarte credincios, credinţă de care a fost călăuzit în multe dintre lucrurile pe care le-a făcut.”

Documentarea pentru interviu a durat luni de zile, îşi aminteşte producătorul, care a vorbit înainte de a-i pune întrebări regelui cu istorici din toate colţurile lumii.

John Florescu: „Unii nu credeau că Regele a avut cu adevărat un rol în arestarea lui Antonescu. Ei credeau că a fost armata sovietică. Am fost la Moscova şi am cerut să vorbim cu cel mai bun istoric de la Kremlin, Vladimir Zolotarev. Într-o zi cu vânt, cu Kremlinul în spate, l-am întrebat direct: Cine este responsabil pentru arestarea aliatului lui Hitler, Ion Antonescu? Atunci el a răspuns că a fost Regele Mihai al României.”

John Florescu: „Este un om greu de înlocuit. Îmi pare rău că Statele Unite şi Rusia, Uniunea Sovietică pe atunci, i-au oferit o distincţie pe care propria lui ţară nu a găsit ocazia să i-o ofere”.

Cuvintele rostite de Rege la 23 august au dus, ca un domino, la căderea lui Hitler.

John Florescu a avut însă ocazia să surprindă şi altă faţă a Regelui. Chipul lui s-a luminat când firul povestirilor a ajuns la principesa Ana. Amuzat, a redat cu detalii momentul în care a întâlnit-o pe principesa de Bourbon, care urma să-i devină soţie.

John Florescu: „Era ca un adolescent emoţionat când vorbea despre relaţia sa. Se pare că era foarte îndrăgostit de ea. S-au întâlnit la multe petreceri în Londra, s-au dus împreună la film şi în multe alte locuri. Şi pare, din perspectiva mea, că a fost dragoste la prima vedere."

John Florescu povesteşte că respectul faţă de Mihai I creştea cu fiecare răspuns primit de la Rege.

John Florescu: „De ceea ce sunt sigur este că atunci când am început să vorbim despre momentul în care a trebuit să plece din România, acela a fost momentul în care aproape a plâns. Atunci a fost cel mai emoţionat. Mereu mi-a dat impresia că voia să se întoarcă înapoi în ţară. Astfel că frustrarea lui că locuia în afara ţării era evident foarte adâncă”.

Respect este cuvântul folosit de John Florescu şi când povesteşte despre reacţiile care au apărut după ce a publicat prima parte a documentarului despre viaţa Regelui Mihai. Respectul celorlalţi.

24 octombrie 2016 este data la care a fost contactat de la Palatul Buckingham. Cu un mesaj din partea prinţului Filip, soţul reginei Elisabeta a II a, a Marii Britanii. Îşi dorea foarte mult să spună câteva cuvinte despre Regele Mihai.

John Florescu: „A vorbit preţ de 35 de minute despre afecţiunea pe care i-o poartă Regelui Mihai. Nu cred că m-ar fi chemat la Palatul Buckingham dacă nu voia cu adevărat să sublinieze admiraţia pe care i-o poartă Regelui."

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri