V. Bănescu (Patriarhie): Există un plus de decenţă şi de emoţie de câteva zile în spaţiul public

Data actualizării: Data publicării:
Vasile Bănescu, invitat in studioul Digi24.
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. Foto Captură Digi24

Există un plus de decenţă şi de emoţie de câteva zile în spaţiul public, sesizează purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Este ca o lecţie post-mortem pe care o dă regele care nu a renunţat niciodată la valori morale şi principii. Iar primii care ar trebui să fie prezenţi la această lecţie şi să nu o uite prea curând sunt mai ales politicienii, a declarat Vasile Bănescu, invitatul emisiunii "În faţa ta".

Vasile Bănescu: „De când a sosit vestea trecerii la Domnul a Regelui Mihai, am observat totuşi, cu nişte scurte paranteze din zona politicului, că decenţa şi solemnitatea, o emoţie sobră a cuprins pe foarte mulţi dintre noi. E un lucru care ţine de lecţia pe care Regele Mihai ne-o dă şi post mortem, pentru că personalitatea lui constituie o lecţie pentru noi toţi, dar în primul rând pentru cei din sfera politică. Sper că această lecţie, fie şi post mortem, să nu fie uitată prea curând. Mă refer în primul rând la lecţia bunului simţ, la lecţia discernământului, a bunei cumpăniri a cuvintelor, la limbajul elegant”.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a afirmat că într-o Românie condusă de Regele Mihai am fi fost scutiţi de manelizarea limbii române şi a atitudinilor care sufocă spaţiul public. Şi poate am fi învăţat mai repede să reacţionăm ca naţie.  

Vasile Bănescu: "Cred că dacă am fi avut un rege, un suveran precum Regele Mihai în ultimii 20 de ani, românii ar fi putut să privească spre suveranul lor ca spre un om de la care aveau ce să înveţe, puteau să înveţe cum să se comporte, cum să vorbească, cum să reacţioneze. Nu cred că am mai fi asistat nici la manelizarea, nici la caricaturizarea limbii române, a gesturilor, a atitudinilor care văd că sufocă spaţiul public. Acolo unde era Regele Mihai, în mod firesc, apărea o atmosferă de sobrietate. Sobrietate înseamna civilitate, lăuntrică, asta emana în mod natural din personalitatea lui Mihai".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri