Coduri galbene de ploi și furtuni în mai multe județe. Vremea se strică peste tot

Data actualizării: Data publicării:
ploaie
Foto: GettyImages

Vremea se strică azi în cea mai mare parte a țării. Vor fi ploi torențiale, vijelii și căderi de grindină. Totuşi, temperaturile rămân apropiate de cele normale şi vor fi cuprinse între 16 și 28 de grade Celsius.

Severe Storm hits Sydney
Foto: Gulliver/Getty Images

ACTUALIZARE 12:30  Plouă cu tunete si fulgere în cea mai mare parte a ţării, iar judeţele Salaj, Cluj, Maramureş, Caraş-Severin şi Hunedoara sunt sub alertă cod galben, în urma unor avertizări de tip nowcasting. 

Valabil de la : 13-05-2017 ora 12:00 până la : 13-05-2017 ora 15:00
În zona : Județul Hunedoara: Deva, Aninoasa, Călan, Geoagiu, Hațeg, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Petrila, Petroșani, Simeria, Teliucu Inferior, Vulcan, Băcia, Băița, Balșa, Bănița, Baru, Bătrâna, Beriu, Boșorod, Brănișca, Bretea Română, Bucureșci, Bunila, Cârjiți, Cerbăl, Certeju de Sus, Densuș, Dobra, General Berthelot, Ghelari, Hărău, Ilia, Lelese, Lunca Cernii de Jos, Mărtinești, Orăștioara de Sus, Pestișu Mic, Pui, Răchitova, Rapoltu Mare, Râu de Mori, Romos, Sălașu de Sus, Sântămăria-Orlea, Sarmizegetusa, Șoimuș, Toplița, Totești, Turdaș, Vălișoara, Vețel;

Județul Caraș-Severin: Oțelu Roșu, Băuțar, Marga, Rusca Montană, Zăvoi;
Se vor semnala : Averse de ploaie care vor depăși 20-25 l/mp, frecvente descărcări electrice.
Fenomene asociate : Intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină de mici dimensiuni.
Observatii : În zona atenționată, în ultimele ore, s-au acumulat cantități de apă în jur de 30 l/mp. Sistemele noroase se deplaseaza lent pe directia SV - NE

Cod galben valabil de la : 13-05-2017 ora 11:55 până la : 13-05-2017 ora 13:25

În zona : Județul Maramureș: Târgu Lăpuș, Boiu Mare, Cernești, Copalnic-Mănăștur, Coroieni, Cupșeni, Groșii Țibleșului, Lăpuș, Suciu de Sus, Vima Mică;
Județul Cluj: Dej, Bobâlna, Cășeiu, Câțcău, Chiuiești, Cuzdrioara, Jichișu de Jos, Mica, Recea-Cristur, Vad;
Județul Sălaj: Cristolț, Dragu, Gâlgău, Gârbou, Hida, Ileanda, Poiana Blenchii, Rus, Șimișna, Surduc, Zalha;

Se vor semnala : frecvente descărcări electrice, averse care vor depăşi local 20...25l/mp, grindină de dimensiuni mici
Fenomene asociate : intensificări de scurtă durată ale vântului

ACTUALIZARE 11:10 Meteorologii au emis o atenționare cod galben de ploi abundente pentru șase județe din Moldova (Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui), care intră în vigoare sâmbătă, 13 mai, la ora 16:00, și este valabilă până duminică, la ora 16:00. Vor fi ploi abundente și se vor acumula cantități de apă importante.  În cea mai mare parte a Moldovei va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de peste 30 l/mp și pe arii restrânse 60...70 l/mp.

De altfel, începând cu ora 11:00, a intrat sâmbătă în vigoare, pentru întreaga ţară, o informare meteorologică de furtuni şi ploi însemnate cantitativ, care este valabilă până duminică, la ora 21:00. Fenomenele vizate sunt  instabilitate atmosferică accentuată și ploi însemnate cantitativ. În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi pe arii restrânse căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă care vor depăşi 15...20 l/mp și izolat 40...50 l/mp.   


Sâmbătă ploile se vor extinde treptat dinspre interiorul arcului carpatic. După-amiază, aversele cu descărcări electrice, vijelii şi, posibil, căderi de grindină vor trece munţii spre regiunile din sud şi din est. Cantităţile de apă vor depăşi local 20l/mp. Temperaturile vor avea valori maxime cuprinse în general între 17 şi 27 de grade Celsius.

Weekendul aduce vreme schimbătoare şi în Bucureşti. Norii vor apărea temporar, dar probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai mare după-amiază. Vor fi averse de vară, cu tunete, fulgere şi intensificări ale vântului. Maximele se vor situa în jur de 26 de grade Celsius.

Sfârşitul de săptămână va fi capricios la munte. Va ploua torenţial pe suprafeţe extinse şi, izolat se vor acumula 50 de litri de apă pe metru pătrat. Temperaturile vor fi plăcute, dar vântul intens va crea o senzaţie de disconfort. În plus, vor fi condiţii de grindină.

Nici la mare nu se anunţă un weekend potrivit pentru plimbare. Va ploua în special după-amiază, când vor apărea şi tunete, fulgere şi intensificări ale vântului. În schimb, temperaturile vor reuşi să treacă de 20 de grade Celsius.

Vremea va mai rămâne instabilă şi duminică, mai ales la deal şi la munte, unde se vor acumula cantităţi mai importante de apă. În rest, ploile vor bate în retragere. Acestea nu vor dispărea nici în primele zile ale săptămânii viitoare când vor mai fi averse de scurtă durată în zonele mai înalte de relief, precum şi prin centrul şi sudul ţării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri