Deși e cerere de muncitori în agricultură, românii preferă ajutorul social

Data publicării:
agricultura

Situaţie paradoxală în agricultură. Marii agricultori se plâng că, în curând, vor apela la muncitori austrieci şi sârbi ca să le lucreze pământul. Iar câţiva deja fac asta, pentru că nu mai găsesc forţă de muncă în mediul rural fie pentru că specialiştii au plecat în străinătate, fie pentru că unii români se mulţumesc doar cu ajutoarele primite de la stat şi nu vor să muncească.

Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Producătorilor Agricoli: „Nu mai găseşti un om măcar să vină să îţi dea cu o mătură prin fermă şi asta, nu știu a cui a fost ideea, numai romanii puteau, cel mai bine este plătit statul degeaba. Îşi iau scutiri medicale, că nu au voie să muncească. Bineînțeles, cand îi dai o adeverință că omul e bolnav trebuie să îi prescrii și o reţetă și în rețetă ce să prescrii, consumați de trei ori, în mod regulat alcool. Noi râdem, dar le plătim băutura”.

Este avertismentul unui lider al asociaţiilor agricole care spune că fermierii găsesc cu greu forţă de muncă la ţară, în timp ce cheltuielile cu ajutoarele sociale cresc. Doar în primele patru luni au fost cheltuite 26 de miliarde de lei pe diverse forme de ajutor, în creştere cu 10 procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele oficiale.

Probleme sunt şi în ce priveşte forţa de muncă bine calificată, pentru că specialiştii noştri lucrează acum în fermele din alte ţări europene, iar şcolile de meserii şi liceele agricole sunt tot mai puţine. Soluţia - fermierii angajează specialişti străini pe salarii de peste 2.000 de euro, care ştiu să conducă utilaje performante al căror preţ ajunge la aproape jumătate de milion de euro.

Emil Dumitru, preşedintele ProAgro: „În zona Arad Curtici constataţi că avem membri ProAgro care angajează forţă de muncă din Austria. Avem utilaje foarte bune, tehnologizate, şi nu poţi să urci pe o combină un personal care nu este pregătit în condiţiile în care discutăm despre tehnologia anilor 2017, cu GPS, cu tot felul de senzori”.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Am sesizat interesul deosebit al fermierilor, îl ştiam, am înţeles poziţia domnului Baciu, ne punem la lucru, să vedem ce soluţii putem găsi. O să vorbesc şi cu doamna Vasilescu, sunt preocupări comune, sunt angajamente pe care le abordăm împreună”.

Aproape un sfert din angajaţii din România lucrau anul trecut în agricultură.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri