Iarna grea reduce producţia de legume din sere

Data publicării:
legume

Iarna grea aduce costuri usturătoare pentru proprietarii de sere. Cultivatorii de legume au cheltuieli duble cu încălzirea dacă vor să-şi scoată pe piaţă produsele la primăvară. La asta se adaugă ninsoarea care a avariat solariile.

După ninsorile de acum câteva zile, solariile din comuna Vidra, în Ilfov, sunt acoperite de zăpadă.

Stratul de zăpadă este de peste 20 de centimetri, gândiți-vă la suprafața asta, la câteva sute de metri pătrați, sunt câteva tone de zăpadă și trebuie tot timpul trasă pentru că sub greutatea zăpezii solarul se poate rupe, se poate dărâma,” explică un fermier din comuna Vidra, județul Ilfov.

Iar costurile cu încălzirea solariilor au crescut peste măsură.

Pentru o suprafață de o mie de metri pătrați te costă undeva la 20% din costurile totale ale investiției. Înseamnă vreo 2,3 mii de lei, pe o perioadă de 2 luni, de la plantat la semănat,” adaugă fermierul.

Iarna grea înseamnă şi culturi puţine în sere. iar asta se va vedea în primăvară, când 70% din fructele şi legumele din pieţe vor fi din import.

Anual, un măr din patru este adus din import. Iarna însă, pe rafturile marilor magazine, găsim predominant mere aduse din străinătate. Aici, de exemplu, cele mai multe sunt aduse din Italia, din Olanda şi din Polonia. Practic, doar unul este românesc.

Ministerul Agriculturii a propus ca fermierii care produc roşii şi carne de porc să primească bani de la stat. Subvenţia pentru cei care cultivă tomate ar fi de 3 euro pe metru pătrat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri