O afacere simplă, profit promițător: paulownia și alte plante energetice

Data actualizării: Data publicării:
paulownia

Plantele energetice prind rădăcini în România. De la un an la altul, numărul de hectare agricole cultivate cu plop energetic sau stuf gigant creşte constant. Nu sunt greu de îngrijit şi pot fi cultivate pe terenuri în paragină. Profitul este substanţial. Recolta de pe o jumătate de hectar asigură încălzirea unei locuinţe medii timp de un an. Până în 2020, aproximativ 20 la sută din sursele de energie trebuie să provină din surse regenerabile în fiecare stat membru al Uniunii Europene.

Florin Vrăbieş şi David Ghiţă au cultivat 42 de hectare cu planta energetică numită Paulownia sau Arborele Prinţesei, la câţiva kilometri de Oradea. Obţin un profit de 30 de mii de euro pe hectar, din care o zecime acoperă costul plantării. Recolta e asigurată pentru 20 de ani.

Citiţi şi:  Afacere. Doi bihoreni au plantat pe 22 de hectare Paulownia, arborele cu cea mai rapidă creștere

Afacere profitabilă. A dat solarul pe arborii de Paulownia

„Solicitări pentru lemn avem de la fabricile de mobilă, de exemplu de la Satu Mare, pentru peleți avem de la Huedin. Pe lângă solicitările interne, avem cereri și din străinătate, de exemplu din Austria și Germania”, spune Florin Vrăbieș, unul dintre cultivatori.

Plantele energetice, precum stuful gigant sau iarba elefantului, pot fi folosite şi la încălzire ori la producerea electricităţii. În total, 5.500 de hectare sunt cultivate cu astfel de plante anul acesta, cu 400 de în plus faţă de anul trecut. Pe jumătate din suprafaţă creşte plop energetic. Pe o treime, paulownia.

„Paulownia şi salcia energetică sunt pretabile în zonele subcarpatice, în zone cu umiditate ridicată. Trebuie irigat foarte bine pentru a se dezvolta rădăcina”, explică Mihai Popescu, directorul Institutului pentru Testarea Soiurilor.

Plantele energetice sunt o sursă ecologică de energie.

„Aici cred că mai am aproximativ 6 kilograme, dacă îl pun, centrala are 15 kilowați, consumă trei kilograme pe oră şi încălzeşte 400 de litri de apă la 80 de grade”, explică Iulian Horneț, reprezentantul unui producător de centrale.

Cu energia electrică produsă din 4 kilograme de peleţi putem asigura funcţionarea unei surse de lumină de 100 W timp de 8 zile.

Dezavantajul este, spun autorităţile, că unele plante energetice sunt foarte înalte şi umbresc culturile agricole din apropiere, ceea ce duce la scăderea recoltelor. În plus, după 25 de ani de exploatare a unui teren semănat cu astfel de plante, terenul este lipsit de nutrienţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri