ANAF prezintă bilanțul pe anul 2015. Dacian Cioloș: Fiscul nu este un organ represiv  

Data publicării:
sediu anaf

ACTUALIZARE 11.07:  Ministrul Finanțelor a declarat că se lucrează la introducerea unor sisteme de plată simplificate. De asemenea, Anca Dragu a declarat că încasările bugetare au crescut cu 7%, în termeni nominali, de la începutul anului și până la mijlocul lunii martie.

Dezvoltăm componenta de asistență și încurajăm conformarea voluntară a tuturor contribuabililor. Rezultatele reformei deja se văd. De la începutul anului și până la mijlocul lunii martie încasările bugetare totale au crescut cu 7% în termeni nominali, asta în condițiile unei importante măsuri de relaxare fiscală în frunte cu reducerea cotei standard de TVA la 20%. Remarcăm o creștere a conformării voluntare atât la plată cât și la declarare. Creșterea colectării este condiționată de creșterea transparenței și eficienței banului public. Lucrăm la introducerea unor sisteme simplificate de plată, plata online sau plata cu cardul la ghișeu dar și de declararea taxelor care să încurajeze, de asemenea, conformarea voluntară", a mai arătat ministrul Finanțelor Publice.

Anca Dragu a precizat că relația dintre ANAF și contribuabili trebuie să fie una de parteneriat în condițiile în care Agenția este instituția care aduce veniturile publice necesare pentru a finanța educația, sănătatea și proiectele de infrastructură.

„ANAF este instituția care aduce veniturile publice necesare pentru a finanța educația, sănătatea și proiectele de infrastructură. De aceea, trebuie să fie o instituție modernă care lucrează pentru și în favoarea contribuabililor. Reforma ANAF a început, ea trebuie încă continuată și accelerată. Este unul dintre obiectivele mele cheie să asigur un cadru fiscal bugetar adecvat care să ducă la creșterea încrederii mediului de afaceri și stimularea investițiilor dar și la simplificarea fiscalității", a precizat Anca Dragu.

ACTUALIZARE 10.30: Premierul Dacian Cioloș a declarat, în discursul susținut la prezentarea bilanțului Fiscului, că ANAF nu este organ represiv, ci un partener al mediului de afaceri, care funcționează conform unor reguli foarte clare. 

Am încredere totală în modul în care va faceţi treaba, cinstit, transparent şi atâta vreme cât va veţi asumă în acest fel responsabilităţile pe care le aveţi, veţi avea toată susţinerea guvernului. ANAF are toate atuurile să poată fi considerat unul din promotorii unei administraţii publice române moderne şi eficiente. Aţi cunoscut un proces de restructurare, modernizare, sunteţi încă în acest proces de modernizare şi deja în ultima vreme aţi demonstrat că folosind aceste instrumente moderne cu competenţă şi onestitate va puteţi face treaba”,a spus premierul Dacian Cioloș. 

„ANAF trebuie să fie şi un partener al mediului economic, al mediului de afaceri, pentru că în general statul şi bugetul statului depind foarte mult de modul cum sectorul economic se dezvoltă, îşi face treaba, nu trebuie să uităm niciodată că noi toţi cei care lucrăm în funcţia publică o facem folosind banii contribuabililor şi asta înseamnă nu doar că trebuie să cheltuim banii eficient, dar treb uie să învăţăm şi să fim transparenţi în modul în care colectăm şi îi cheltuim”, a adăugat premierul. 

„Cred că e important să înţeleagă toată lumea că ANAF nu e organ represiv, ci un partener al mediului de afaceri, care acţionează pe baza unor reguli clare, care sunt stabilite de legiuitor, faptul că ANAF aplică legea având la capătul firului oameni care sunt în contact cu mediul de afaceri. Acest grad de umanitate corelat cu fermitate în aplicarea legii ar trebui să întărească încrederea în instituţia dumneavoastră şi să ducă la dezvoltarea acestui parteneriat care se dezvoltă cu mediul de afaceri”, a spus Dacian Cioloș. 

ACTUALIZARE 10.20: Șeful ANAF a declarat, la începutul ședinței, că în anul 2016 formularele 088 și 394 vor fi simplificate. 

În primul rând, ANAF ca instituție se reformează teritorial. Avem opt direcții regionale care se ocupă de administrarea finanțelor publice în ceea ce privește colectare, control, trezorerie și diviziile antifraudă. În 2016, ANAF are câteva obiective concrete. În primul rând, vreau să vorbim de simplificarea procedurilor administrative. Vedetele sunt 088 și 394 și aici vreau să încep cu veștile bune în sensul în care 394 deja a fost lansat și e în dezbatere publică, am stabilit o formulă prin care acest formular se va simplifica, va deveni un formular funcțional. Celălalt formular, 088, de asemenea am elaborat un set de reguli care să îmbunătățească aplicarea lui”, a declarat DRgoș Doroș. 

Un alt oboect al ANAF este „dezvoltarea spațiului virtual privat”, a mai spus Dragoș Doroș. 

„Un alt obiectiv este dezvoltarea spațiului virtual privat, unul din obiectivele principale este să tăiem cât mai multe hârtii, să interacționam în spațiul virtual, având în vedere să eficientizăm interacțiunea. Un pas mare în vederea îmbunătățirii colectării. Cât mai curand sperăm să implementăm și plata cu cardul. Vom face în așa fel încât să se întâmple anul acesta”, a spus șeful ANAF. 

Dragoș Doroș a precizat că eforturile ANAF în combaterea evaziunii fiscale continuă și în acest an. 

Combaterea evaziunii fiscale. De câțiva ani ANAF face eforturi și continuăm cu asta. Cifra de anul trecut 196,8 miliarde, adică 43,73 miliarde euro. E cu 7,8 la sută mai mult decât în anul precedent și cu 4,1 puncte procentuale decât creșterea economică. Sperăm să menținem tendința pozitivă, deși anul ăsta avem impozite mai mici”, a spus președintele ANAF. 

În 2015, ANAF a colectat 196,8 miliarde lei (43,73 miliarde euro), cu 14,26 miliarde lei (7,8%) mai mult decât în 2014.

„Ponderea veniturilor bugetare în PIB a ajuns astfel la 27,9%, cu 0,5 puncte procentuale mai mult decât în 2014. Încasările din TVA la bugetul de stat au crescut cu 12% față de 2014, până la 57,13 miliarde lei, iar cele din impozitul pe profit au crescut cu 13%, până la 12,33 miliarde lei", se arată în Raport, conform Agerpres. 



La prezentare vor participa premierul Dacian Cioloș, ministrul Finanțelor Anca Dragu, adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, vicepreședintele Consiliului Director al Camerei Americane de Comerț în România, Ionuț Simion.

Activitatea ANAF-ului în ultimul an se împarte între războiul dus cu cetățenii și cel dus cu firmele. Sute de cetățeni au primit decizii de impunere și pentru sume de doi lei, care au fost mai apoi anulate.

De asemenea, în 2015, ANAF a făcut peste 25.000 de inspecții fiscale la marii contribuabili, care au criticat activitatea Fiscului. În urma inspecțiilor, ANAF a stabilit că acești contribuabili au de plată în plus la stat 18 de miliarde de lei, adică în plus cu 30% față de 2014. 

ANAF a inclus și o estimare a prejudiciului adus statului în sezizările penale pe care le-a făcut, respectiv 11 miliarde de lei, cu 20 % mai mult decât în 2015.

Unii contribuabili au contestat în instanță deciziile ANAF și au obținut anularea lor.

De asemenea, tot astăzi șeful ANAF va arăta ce sumă de bani a fost recuperată din prejudiciile stabilite de instanță.

Citiți și: 
ANAF scoate la licitație clădirile Intactâ
Scandalul ANAF-Intact. Fiscul reacționează după acuzațiile care i-au fost aduse
Klaus Iohannis pierde fani pe Facebook
ANAF somează Intact. Dacian Cioloş: „Mă duc la Parlament pentru că preşedintele Senatului m-a invitat. Nu am pus eu în lege termenul acela de 5 zile”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri